Nijemci smatraju Trumpa većim političkim izazovom od Sjeverne Koreje

Foto: Hina

NIJEMCI predsjednički mandat Donalda Trumpa smatraju većim političkim izazovom za Njemačku nego autoritativne režime u Sjevernoj Koreji, Turskoj ili Rusiji, pokazuju rezultati istraživanja zaklade Koerber, objavljeni u utorak.

Na vrhu političkih izazova, s 26 posto, stoji prevladavanje posljedica izbjegličke krize. Odmah iza ove teme, s 19 posto, slijede odnosi Njemačke i SAD-a nakon dolaska Donalda Trumpa na čelo Sjedinjenih Država.

Odnosi sa SAD-om loši ili vrlo loši

Odnose s Turskom kao velik izazov za Njemačku vidi 17 posto ispitanih, iza čega slijede odnosi sa Sjevernom Korejom (10 posto) i Rusijom (8 posto).

Prema istom ispitivanju najveći broj Nijemaca (63 posto) vidi Francusku kao najvažnijeg partnera Njemačke, a SAD svega njih 43 posto. U posljednjem ispitivanju prošle godine 60 posto ispitanih je SAD vidjelo kao najvažnijeg partnera.

Isto tako, u ispitivanju koje je u listopadu obuhvatilo 1.005 Nijemaca biračke dobi, 56 posto Nijemaca opisalo je odnose sa Sjedinjenim Državama kao loše ili vrlo loše. 

Kad je obrambena politika u pitanju, 88 posto ispitanih smatra da bi Njemačka na tom polju trebala više surađivati s europskim partnerom nego sa SAD-om.

Na konferenciji Zaklade Koerber večeras će gostovati i njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel, koji će u svom govoru, kako prenose njemački mediji, ukazati na potrebu promjene njemačke politike prema Washingtonu u svjetlu predsjedanja Donalda Trumpa.

Zaklada Koerber je dobrotvorna zaklada koju je krajem pedesetih godina prošlog stoljeća osnovao poduzetnik Kurt A. Koerber i cilj joj je, kako stoji u statutu zaklade, poboljšanje odnosa među narodima.

Pročitajte više