KOLONA SJEĆANJA U VUKOVARU

Nikad jače osiguranje u Vukovaru. Policajci u civilu snimali su svaku osobu u Koloni

Foto: Index

GODINAMA već Vukovar nije bio tako prazan 18. studenog kao ove srijede, kada se prvi put obilježava novi praznik. Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje razočarao je sve one koji su se prošle godine poveselili da će imati svenacionalni praznik kojim će Hrvatsku vraćati u rat i koji će koristiti ne toliko za sjećanje i počast poginulima koliko za podgrijavanje nacionalističkih osjećaja.

Da se ne lažemo, HDZ-u i koalicijskim partnerima to je bio razlog za proglašavanje praznika, no epidemija koronavirusa i odlazak tvrde stranačke desnice ponovno su promiješali karte i zaigrala se sasvim nova igra.

Desnica trguje mržnjom

Plenkovićev HDZ odmaknuo se od svojih dojučerašnjih navada i posljednjih mjeseci oprezno, i ispravno, pokušava izjednačiti sve žrtve rata i prema svima pokazati barem približno jednako poštovanje.

Odmetnutoj HDZ-ovoj desnici, danas personificiranoj u vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi i drugima koji su se priklonili Domovinskom pokretu i Miroslavu Škori, to se nikako ne sviđa pa gunđaju i prosvjeduju na svaki pokušaj da se obilježe i srpske žrtve, ali im se i ne sviđa što se predstavnici srpske zajednice i izaslanici Republike Srbije poklanjaju hrvatskim žrtvama. 

Drogirani pijetetom

"Nije to iskreno", poručuju drogirani svojom verzijom pijeteta. Za njih nikada i neće biti iskreno. Ne može jer bi ostali ispražnjeni od jedinog političkog sadržaja koji im je ostao i ne bi više mogli tržiti mržnju, još uvijek kurentnu robu.

Gradonačelnik u izolaciji, Plenković zadovoljan

Penave u Koloni sjećanja nije bilo. Sjedio je kod kuće zaražen koronavirusom, a državnom vrhu sigurno nije nedostajao. Premijer Andrej Plenković vjerojatno je bio poprilično zadovoljan što vukovarski gradonačelnik nije mogao igrati svoju ulogu u ovogodišnjoj Koloni sjećanja. Da su se našli na istom mjestu, teško bi i na ovaj dan odglumili da se podnose.

U posljednjem prkosnom potezu Penava se iz izolacije suprotstavio odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite koji je odlučio da u Vukovaru danas ne smiju raditi ni kafići ni restorani. 

>> Penava: Smeta mi ono nepojmljivo bacanje vijenaca jučer, što se obilježava?

"Radit će", poručio je Penava i zaista su radili. Na sreću, jer nitko svima onima koji su došli u Vukovar nije osigurano ni jedan javni WC da se olakšaju nakon hoda po hladnoći.

Bilo je planirano da u Koloni sjećanja sudjeluje do 500 ljudi, ali na kraju ih je bilo vjerojatno oko pet tisuća, a neke procjene govore i o 10.000. I u tom, u usporedbi s prijašnjim godinama, malenom broju jako se isticalo čvrsto i brojno osiguranje. Uz uniformiranu policiju, njihove vojne kolege i uobičajeno osobno osiguranje premijera, predsjednika sabora i ministra obrane, u Vukovaru su danas bili deseci, ako ne i stotine policajaca u civilu.

Zona zabrane leta nad gradom

Nad gradom i trasom Kolone proglašena je zabrana leta i jedino su tri televizijska drona smjela poletjeti.

"Ima li koga nad grobljem", čuli smo policajca u civilu kako radiovezom pita kolege koji su se nalazili nešto manje od kilometra dalje. 

"Skidaj ga. Ništa ne smije biti u zraku", naredio je. Osiguranje se nije ni trudilo biti neprimjetno. U neposrednoj blizini premijera bila je cijela četa sigurnjaka od kojih je dio nosio i ruksake sa zaštitnom i opremom za spašavanje te oružjem. Deseci policajaca snimali su svaku osobu u Koloni.

Očito je nakon pucnjave na Markovom trgu stegnuto osiguranje oko Plenkovića, a vukovarska Kolona proglašena je događajem visokog rizika. Ili je toliko osiguranje bilo nepotrebno ili je i predobro odradilo svoj posao pa političku elitu nitko nije ni mrko pogledao. Doduše, nije bilo ni srdačnih pozdrava na kakve su se naviknuli prošlih godina.

Mjesto rezervirano za ratnog zločinca

No ipak nije sve prošlo savršeno. Na misi na groblju bilo je predviđeno i mjesto za osuđenog ratnog zločinca Tomislava Merčepa. Bijelim točkama bilo je obilježeno gdje bi svatko od uzvanika trebao stajati za vrijeme mise i na točkama su bila napisana njihova prezimena.

Desetak točaka od Plenkovića trebao se danas nalaziti Merčep, no jučer je umro, a nitko se nije sjetio ukloniti ga iz protokola. Tako je barem prezimenom ratni zločinac posljednji put bio u Koloni sjećanja.

Pročitajte više