Nikolić: Nisam kao Milošević, ja devedesetih ne bih zaustavio srpsku vojsku

"NISAM novi Slobodan Milošević, uostalom on nikad nije bio nacionalist, nego socijalist. No, za razliku od njega ja bih devedesetih išao do kraja", kazao je drugi čovjek srpskih radikala Tomislav Nikolić u razgovoru za Associated Press, dodajući kako je Milošević u ključnom trenutku zaustavio vojne akcije Srba koje je na koncu iskoristio neprijatelj. Istaknuo je i kako je upravo Slobodan Milošević glavni krivac za Kosovsku neovisnost, te da bi sve bilo drugačije da su na čelu bili nacionalisti.

Osim za AP, Nikolić je glavna zvijezda mnogih ruskih medija, koji prenose njegove riječi da nikada ne bi izručio ratne zločince Haagu, te da da će odgovarati svatko tko prizna Kosovo.

"Svaki srpski političar koji se usudi priznati neovisnost Kosova zasigurno će sjediti u zatvoru", kazao je Nikolić u izjavi za ruske medije koju prenosi Beta, uz obećanje kako niti jedan Srbin više neće biti izručen Haagu. Naravno, ukoliko na svibanjskim izborima pobjede radikali. Tako primjerice Ratko Mladić optužen za masakr u Srebrenici, prema Nikolićevoj retorici sigurno neće vidjeti klupu suda u Haagu.

Slične izjave Nikolić je ponovio i u razgovoru za Associated Press, kada ga je novinar upitao o Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću. "Nikada ih ne bi izručio", rekao je kratko Nikolić dodajući kako misli da se oni ne kriju na području Srbije. "Lagao bih kada bi vam kazao kako bi ih tražio, jednostavno ne bih gledao prema njima", kazao je Nikolić za AP.

Nikolić, inače potpredsjednik Šešeljevog SRS-a, obećao je ruskim medijima kako njegova stranka neće odvesti Srbiju u izolaciju, no u istoj rečenici napomenuo je kako će razvijati odnose samo s "istinskim prijateljima". Naravno, ključni prijatelj, prema Nikoliću, je Rusija, ali najavio je i tijesnu suradnju s Kinom, Indijom, te nekim arapskim i afričkim zemljama. Aludirajući na NATO integracije, Nikolić je izrazio želju za izgradnjom ruske vojne baze u Srbiji.

U razgovoru za AP pojasnio je pak kako bi Srbija mogla u Europsku uniju, samo ako bi u nju ušla Rusija. Tada bi, kaže Nikolić, Srbi mogli razmišljati o EU.


Tadić nema pojma o košarci

Nikolić je ovog vikenda sudjelovao u TV emisiji "Utisak nedjelje", a zanimljivo je kako je iza njega nastupio predsjednik Srbije Boris Tadić. Dva ljuta rivala još iz doba predizborne kampanje za predsjednika Srbije susrela su se u hodniku u pauzi snimanja, a novinari srbijanskog Pressa zabilježili su njihov susret.

"Volim se sresti s vama radikalima oči u oči", odgovorio je Tadić na Nikolićevo pitanje kakvo mu je zdravlje, a onda se smjesta udaljio. Dok je Nikolić bio u eteru Tadić je sjedio u društvu njegovih stranačkih kolega iz Srpske radikalne stranke, koji su iskoristili priliku te ljutom političkom rivalu spočitali, ništa drugo nego kako nema pojma - o košarci.

"Ma, bio sam u cipelama, čekaj da me vidite u sportskoj kombinaciji" odgovorio im je Tadić, pokazujući košarkašku fintu. U isto vrijeme dok su nastupali u "Utisku nedjelje" na prvom nacionalnom programu gostovao je Koštunica. Oba ljuta protivnika raspitivali su se u pauzi emitiranja o čemu je to Koštunica govorio.

Uostalom, tako će biti i na izborima kada se budu gledali rezultati Koštunice, no tada će atmosfera biti puno manje ležerna od ove koju su zabilježili novinari Pressa.
 
Nikolić je izjavi za AP, ponovio više puta kako je sasvim izgledna koalicija sa Vojislavom Koštunicom, s kojim se slaže u više ključnih stvari. Ukoliko tako stvarno i bude, Nikolić će moći dokazati svoje najave o Haagu. Sva sreća, o napredovanju vojnih snaga Srbije prema zapadnom Balkanu, više neće imati priliku.

I.Ć.
Foto: AFP

Pročitajte više