Ništa od apokalipse: Zbog pokusa s ubrzavanjem čestica neće nas progutati crna rupa

STRAHOVI ljudi kako će puštanje u pogon najvećeg akceleratora čestica na svijetu ugroziti život na Zemlji, potpuno su neutemeljeni, stoji u danas objavljenoj studiji.

Veliki hadronski sudarač (LHC) nadvila je sjena sumnji koje su se pojavile na internetu, o tome kako će njegovo puštanje u pogon izazvati oslobađanje toliko velikih energija, da će se pojaviti lutajuća crna rupa koja će progutati čitav planet. Druga "teorija" kaže kako bi se stvorila čestica "strangelet" koja bi zemlju pretvorila u amorfnu masu nepoznate tvari.

Nova studija takve strahove smatra neutemeljenima. U njoj se kaže kako će LHC replicirati sudaranje čestica koje se već prirodno događaju na Zemlji, kad se ona nađe na putu visokoenergetskih kozmičkih zraka.

Fenomen koji se u prirodi dogodio 100 puta

"Priroda je već prošla stotine tisuća pokusa istovjetnih ovom koji će se provesti u LHC-u pa planet još uvijek postoji", navodi se u studiji koju je napisalo pet fizičara koji rade u Europskoj organizaciji za nuklearno istraživanje (CERN), sa sjedištem u Ženevi.

U 27-kilometarskom LHC-ovom tunelu pustit će se dvije paralelne zrake u suprotnim smjerovima, koje će usmjeriti četiri supervodljiva magneta, kako bi se protoni u tim zrakama sudarili u golemoj prostoriji, u kojoj se nalaze detektori koji bi trebali zabilježiti subatomske ostatke tih sudara.

Oslobođena energija ravna je sudaru dva komarca

"Svaki sudar tih čestica oslobodit će količinu energije usporedivu sa sudarom dva komarca pa bi i eventualna crna rupa bila puno manja od one za koju znaju astrofizičari", tvrdi se u studiji. Što se tiče druge teorije o čestici "strangelet", studija se pozvala na podatke dobivene iz Relativističkog ubrzivača teških iona, koji se nalazi u Nacionalnom laboratoriju Brookhaven u New Yorku i navela kako se one ne mogu proizvesti ovim pokusom.

Ova studija objavljena je u dnevniku Instituta za fiziku u Londonu. LHC bi trebao započeti s radom 10. rujna.

K.S.
Foto: Ilustracija

Pročitajte više