Nisu mogli živjeti od njih, sad ih skoro nema. Baranja se komaraca rješava dronovima

Foto: Mario Romulić, RTL

Dobra je vijest da u Slavoniji i Baranji zasad nema najezde komaraca kakve je bilo proteklih godina. Nema je zbog sušne godine i niskih vodostaja Drave i Dunava, ali i zbog do sada najveće mobilizacije snaga i sredstava za rat protiv njih. U baranjskim Kneževim Vinogradima u borbu s komarcima krenuli su i dronovima, javlja RTL.

>> VIDEO Ogromna najezda komaraca u Baranji. "Masakriraju nas, ne da se živjeti"

Kneževi Vinogradi nalaze se neposredno uz Kopački rit pa ovo doba godine zbog komaraca mještanima zna biti neizdrživo. "Da, još pogotovo poslije kiša to bude kaos", kaže Budimir. "Moramo biti unutra, ulaze u usta, u oči, u uši, svašta. Nešto grozno", opisuje Kata.

Ovako je to izgledalo lani u ovo vrijeme:

Tehnologija u akciji

Kneževi Vinogradi poznati su i kao mjesto u kojem je prošle godine mjerenje pokazalo da je komaraca nakon plaćenog tretiranja – još više.  

"Stoga smo se evo ove godine, konzultirajući struku, odlučili na neka inovativna rješenja i prvi put smo uključili tehnologiju, dronove, i evo prvi rezultati pokazuju da smo na dobrom putu", kaže Vedran Kramarić, načelnik Općine Kneževi Vinogradi.

Analiza nakon provedenog tretmana dronovima koji je koštao 2000 eura pokazala je učinkovitost. "Nema, stvarno nema, ja ih još nisam primijetila", kaže Ilonka. "Nema ih, ne znam jesu li tretirali ili nisu, ali nema ih, to je važno", zaključuje Kata.

I Osijek i okolne općine idu s dronovima

Dronove protiv komaraca koristit će i u Osijeku i okolnim općinama koji su za borbu s njima ove godine osigurali 1.900.000 eura.

"Značajno ćemo koristiti dronove prilikom larvicidnog tretiranja - to je recimo i najveća razlika u odnosu na prošlu godinu - što bi trebalo povećati učinkovitost posebno kad govorimo o teško dostupnim, nepristupačnim terenima", kaže Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka.

U Osječko-baranjskoj županiji uskoro bi trebao zaživjeti i Centar za kontrolu komaraca s najsuvremenijim metodama borbe protiv njih.

"Planiramo u tom centru proizvoditi sterilne komarce za ovaj dio Europe i, kako su nam stručnjaci rekli, evo, konkretno na našem području koje je do sada bilo problematično što se tiče komaraca, u narednih nekoliko godina mogli bi u velikoj mjeri riješiti problem komaraca", kaže Mato Lukić, zamjenik župana koji obnaša dužnost župana OBŽ.
 

Pročitajte više