Niz eksplozija na Šri Lanki. Vojska pucala na teroriste, neki su se raznijeli

Foto: EPA

SPECIJALNE jedinice i vojska na Šri Lanki danas su izvele raciju na istoku zemlje tijekom potrage za teroristima osumnjičenima za sudjelovanje u masakru u kojem je na Uskrs ubijeno 253 ljudi.

Kako javlja CNN, specijalci su upali u kuću u Samanthuraiju te pronašli eksploziv i opremu za izradu bombi. Uz to su pronašli i mnoštvo uniformi ISIS-a, zastave ISIS-a i dron.

Tri eksplozije zabilježene su u obližnjem gradu Kalmunaiju. Snage sigurnosti pucale su na skupinu muškaraca osumnjičenih da su sudjelovali u planiranju napada. Zasad nema informacija o žrtvama ni o tome jesu li osumnjičeni teroristi uhvaćeni.

Mediji javljaju i da se nekoliko terorista raznijelo kada su spacijalci počeli pucati.

Vođa grupe koja je isplanirala napade je mrtav

Podsjetimo, predsjednik Maithripala Sirisena izjavio je danas da je vođa ekstremističke skupine koja je isplanirala više samoubilačkih napada na Šri Lanki poginuo u jednoj od eksplozija.

Sirisena je rekao novinarima kako je potvrđeno da se Zaharan Hašim raznio bombom u jednom od luksuznih hotela koji su, uz crkve, bili meta nedjeljnih napada. Tu su informaciju potvrdili lokalni istražitelji.

Predvodio napad na hotel

Prema njegovim riječima, radikalni propovjednik Zaharan Hašim poginuo je u hotelu Shangri-La u prijestolnici Colombu, prenosi BBC. On je navodno predvodio napad na taj hotel, a s njim je bio i drugi bombaš identificiran kao Ilham.

Sirisena je također rekao kako šrilanske obavještajne službe vjeruju da je oko 130 sumnjivih osoba povezanih s Islamskom državom u zemlji te da policija traga za njih 70 koji su još u bijegu.

Bombaš, poznat kao Zaharan, predvodio je skupinu National Thowheeth Jama'ath i širio ekstremističku ideologiju u raznim dijelovima zemlje. Zaharan je odgovoran za organiziranje napada na budističke kipove u središnjoj Šri Lanki u prosincu.

U tijeku DNK testiranje

Visoki vojni časnik rekao je na konferenciji za medije kako su pomno proučavali Zaharanove crte lica na dostupnim snimkama nadzornih kamera i uspoređivali ih s onima bombaša samoubojice te su utvrdili da je poginuo. U tijeku je DNK testiranje kako bi se to potvrdilo.

U međuvremenu su šrilanske zdravstvene vlasti smanjile broj poginulih u nedjeljnim napadima, rekavši kako mogu potvrditi da su poginule 253 osobe. Prethodno je policija objavila da je poginulo 359 ljudi.

Sigurnost na Šri Lanki podignuta je na još veću razinu, a mnoge su džamije otkazale molitve u petak.

Pronađena zastava IS-a

Šrilankanska policija je priopćila da je zaplijenila eksploziv i zastavu skupine Islamske države (IS) tijekom pretrage kuće u Sammanthuraju, 370 km istočno od Colomba, u kojoj su boravili počinitelji krvavih napada na Uskrs.

U toj je kući snimljena videosnimka na kojoj IS preuzima odgovornost za napade na Uskrs u kojima je ubijeno 253 ljudi na tom otoku u južnoj Aziji.

Na njoj se vidi kako osmorica muškaraca prisežu na vjernost vođi IS-a Abou Bakr al Baghdadiju.

"Pronašli smo pozadinsko platno korišteno za snimanje videa" i zastavu IS-a, dodaje policija u priopćenju.

Usto je pronađeno oko 150 štapova dinamita i stotinjak čeličnih kuglica.

Pročitajte više