Nizozemac s hrvatskom adresom: Sve više stranaca želi raditi iz Hrvatske

Screenshot: DNA stay

NIZOZEMAC sa splitskom adresom Jan de Jong prije više od godinu dana je predstavio ideju kako Hrvatska mjesečno može zaraditi 500 milijuna kuna. Tad je objavio kako želi da Hrvatska krene izdavati vize za digitalne nomade koje bi omogućile svima koji zarađuju preko 3500 eura mjesečno, a nisu vezani uz rad u tvrtki, već mogu raditi na daljinu, da upravo za neki period života odaberu Hrvatsku. O tome je pisao i premijeru Andreju Plenkoviću, da bi potom od 1. siječnja 2021. Hrvatska službeno počela nuditi privremeni boravak digitalnim nomadima.

Jan de Jong predsjednik je udruge Digital Nomad Hrvatska koja je danas u rad pustila platformu na kojoj digitalni nomadi mogu pronaći nekretnine koje se u Hrvatskoj daju u duži najam.

Samo je u srpnju 2021. u Hrvatsku došlo čak 3000 digitalnih nomada

De Jong je za Index istaknuo kako je nedavno istraživanje, koje je proveo NomadList.com (veličina uzorka 150.000 digitalnih nomada) uvrstilo Hrvatsku na 2. mjesto (nakon Japana) kao najomiljeniju državu digitalnih nomada na svijetu.

Zagreb je zajedno s Tokijem, Taipeijem, Mexico Cityjem, Cape Townom i Sankt Peterburgom bio među omiljenim gradovima digitalnih nomada, dok je među gradovima koji se najviše sviđaju digitalnim nomadima muškog spola Split ušao u top 10, prema podacima s NomadList.com.

Njihovi podaci također pokazuju da je samo u srpnju 2021. u Hrvatsku došlo čak 3000 digitalnih nomada (Zagreb 1200 - Split 1200 i Dubrovnik 600).

"Digitalni nomadi mi se stalno obraćaju s pitanjima"

"Mnogi digitalni nomadi obraćaju mi se i pitaju me gdje mogu pronaći stanove, kuće ili vile za srednjoročni ili dugoročni najam. U isto vrijeme vlasnici nekretnina me kontaktiraju i pitaju gdje mogu oglasiti svoju nekretninu jer žele ciljati na digitalne nomade te iznajmljivati ​​svoje nekretnine dugoročno, ili na neki srednji rok, a prvenstveno to žele van sezone.  Iz tog razloga Udruga Digital Nomad Hrvatska htjela je ponuditi rješenje, podržavajući i hrvatske vlasnike nekretnina i zajednicu digitalnih nomada - pokretanjem stranice DNAStay.com", kazao nam je Jan de Jong.

Navodi kako su na stranici objavili preko 5000 oglasa.

"Vlasnici nekretnina koji bi htjeli uvrstiti svoj stan, kuću ili vilu na DNAStay.com za iznajmljivanje svojih nekretnina digitalnim nomadima na minimalni boravak od 28 dana - mogu to učiniti slanjem e-poruke na adresu koja je navedena na stranici DNA stay. Hrvatska doživljava zamah na ovom području i važno je dalje graditi infrastrukturu koja bi dovela što više digitalnih nomada u Hrvatsku. Vjerujemo kako možemo pridonijeti toj misiji povezivanjem hrvatskih vlasnika nekretnina i digitalnih nomada - putem ove platforme za rezervacije", rekao je De Jong.

Pročitajte više