Izraelci nudili nekretnine za odmor na Bookingu. Udruge pokrenule prijavu

Foto: Shutterstock

Nizozemski tužitelji razmatraju kaznenu prijavu protiv platforme za iznajmljivanje smještaja Booking.com zbog oglašavanja nekretnina u izraelskim naseljima, rekli su danas. Nizozemska neprofitna organizacija SOMO je rekla da je zajedno s tri druge skupine za ljudska prava podnijela prijavu državnom tužitelju u studenom, no da to prije nije bilo objavljeno.

Skupine u prijavi optužuju platformu da "profitira od ratnih zločina tako što omogućava najam kuća za odmor na zemlji ukradenoj od autohtonog palestinskog stanovništva". Tužitelji istražuju prijavu, no nisu pružili vremenski okvir za donošenje odluke, rekla je glasnogovornica Brechje van de Moosdijk.

"To je prihod od kriminalnih aktivnosti"

Booking.com je kazao da se ne slaže s navodima te da ne postoje zakoni koji zabranjuju oglašavanje smještaja u izraelskim naseljima dok bi niz američkih zakona zabranio povlačenje investicija u regiji. "Pravni koraci su poduzeti protiv drugih kompanija koje su pokušale povući svoje djelatnosti, a mi bismo očekivali da se dogodi isto u našem slučaju", rekao je glasnogovornik tvrtke.

SOMO je kazao da je njegovo istraživanje pokazalo da je platforma Booking.com nudila do 70 nekretnina u Istočnom Jeruzalemu i okupiranoj Zapadnoj obali između 2021. i 2023. Organizacija tvrdi da je novac dobiven iznajmljivanjem tih nekretnina "prihod od kriminalnih aktivnosti" te da uknjižbom tih prihoda u Nizozemskoj tvrtka krši tamošnje zakone o sprečavanju pranja novca.

Palestinci žele uspostaviti nezavisnu državu na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze

Naselja izgrađena na zemlji koju je Izrael okupirao u bliskoistočnom ratu 1967. većina država, uključujući Nizozemsku, smatra nezakonitim. Njihovo prisustvo je jedno od temeljnih poteškoća izraelsko-palestinskog sukoba.

Palestinci žele uspostaviti nezavisnu državu na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze s Istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom. Izraelski pak se kolonisti pozivaju na povijesnu povezanost Židova s tim područjem.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.