Nizozemski premijer imigrantima: "Ponašajte se normalno ili se kupite"

Foto: Facebook

MANJE OD dva mjeseca prije parlamentarnih izbora, nizozemski premijer Mark Rutte prikuplja političke bodove zauzimanjem čvrstog stava prema imigrantima koji se nisu integrirali u nizozemsko društvo.

"Ponašajte se normalno ili se kupite", bio je oštar Rutte u poruci koju je objavio plaćenim oglasom preko cijele stranice u nizozemskim novinama. Mnogi je tumače kao pariranje anti-imigrantskoj Slobodarskoj stranci (PVV) Geerta Wildersa, njegovog glavnog rivala na predstojećim izborima 15. ožujka.

Rutte u tijesnoj predizbornoj utrci s Wildersom

Rutteova liberalna Narodna stranka za slobodu i demokraciju (VVD) i Wildersov PPD u tijesnoj su utrci prema predizbornim anketama, izvještava BBC.

Wilders je odmah reagirao na Rutteovu poruku, prozivajući ga za neiskrenost: "Čovjek otvorenih granica, azilantskog cunamija, masovne imigracije, islamizacije, laži i prevara", napisao je Wilders u objavi na svom Twitter profilu.

No čak i ako Wilders pobijedi na izborima, Nizozemsku čeka izgledna politička kriza, budući da populistički PVV teško da može formirati vladajuću koaliciju.

Prema političkim analitičarima, ove izbore, za razliku od ranijih na kojima su prevladavale teme gospodarstva i financijske krize, odlučit će nacionalno raspoloženje. Prošlog tjedna, lider konzervativne stranke CDA i sam je prozvao premijera zbog odgovornosti za "moralnu krizu" u zemlji.

Autoprijevoznik kažnjen jer je odbio imigranta koji se ne želi rukovati sa ženama

Rutte je u svojoj poruci istaknuo primjer autobusnog prijevoznika Qbuzz kojeg je Nizozemski institut za ljudska prava kaznio zbog odbijanja prijave za posao muslimanska imigranta koji se zbog vjere odbija rukovati sa ženama. Institut je, naime utvrdio da rukovanje nije ključni dio navedenog posla i da je religijska sloboda čovjeka koji se prijavio za posao narušena.

"Mislim da je ovo bizarna presuda", objasnio je Rutte u naknadnom intervjuu za Algemeen Dagblad: "Qbuzz je naravno apsolutno u pravu. Sigurno vozač ne može reći 'odbijam se rukovati sa ženom jer se to ne slaže s mojim religijskim uvjerenjima? To je točno ono protiv čega se ja i mnogi drugi bunimo. Jer ovdje (u Nizozemskoj) je norma da se rukujemo."

Anti-socijalno ponašanje u javnom prijevozu i na ulicama

Rutte se također požalio na anti-socijalno ponašanje u javnom prijevozu i na ulicama, ali posebno je bio kritičan prema onima koji odbijaju usvojiti nizozemske vrijednosti, koji maltretiraju djevojke u kratkim suknjama i homoseksualce, i koji etiketiraju obične Nizozemce kao rasiste.

"Ako živite u zemlji gdje vas toliko smeta kako se mi odnosimo jedni prema drugima, imate izbor. Pokupite se! Ne morate biti ovdje", zaključio je Rutte koji je, čini se, izgubio strpljenje s ponašanjem dijela imigranata.

Pročitajte više