Skvoteri zaposjeli vilu ruskog oligarha, nizozemski sud im dopustio da ostanu

Ilustracija: EPA

MILIJARDER Arkadij Volož, suosnivač najveće ruske tražilice Yandex, 2019. u otmjenoj četvrti Amsterdama kupio je peterokatnicu iz 1879. godine te krenuo s restauracijom. No u listopadu su vilu zaposjeli skvoteri, navevši da to čine zbog Voloževe povezanosti s Kremljom, ali i stambene krize u tom gradu.

Kada je Guardian posjetio zdanje, na njemu su bili izvješeni transparenti kojima se kritizirao rat u Ukrajini. EU je u lipnju nametnula sankcije Voložu i optužila ga za "materijalnu i financijsku" potporu Rusiji prilikom invazije na Ukrajinu. 

Problem malteškog državljanstva

Naime, ruski oporbeni političari već godinama tvrde da Yandexov agregator vijesti cenzurira članke koji kritiziraju vladu i podržava narative naklonjene Kremlju. EU je optužila Yandex za "promicanje državnih medija te derangiranje i uklanjanje sadržaja koji je kritičan prema Kremlju, poput sadržaja povezanog s ruskim agresorskim ratom protiv Ukrajine".

Prošle srijede je nizozemski sud dozvolio skvoterima da ostanu u vili, mada je Voložev odvjetnik tvrdio da se njegov klijent namjerava useliti u taj objekt.

"Njihovo glavno prebivalište je negdje drugdje. No budući da Volož posluje u Europi, njegova obitelj često posjećuje Amsterdam. Oni misle da je to prekrasan grad", rekao je John Wolfs, odvjetnik ruskog oligarha.

Iako mu je zbog ruske putovnice zabranjen ulazak u Nizozemsku, Volož ima i malteško državljanstvo koje je stekao 2016. preko kontroverzne sheme "zlatne putovnice", što bi mu u nekom trenutku moglo omogućiti boravak u Nizozemskoj.

Sud stao na stranu skvotera

Wolfs je također ukazao na dio zakona EU koji dopušta pojedincima pod sankcijama da koriste svoju imovinu za "osobno uživanje".

"Imovina koja je prikladna samo za osobnu upotrebu te se stoga ne može koristiti za dobivanje sredstava, dobara ili usluga ne spada u definiciju 'ekonomskih resursa'", navodi se u izvješću Vijeća Europe. u lipnju 2022.

Nizozemski sud je saslušao argumente obje strane i stao na stranu skvotera. Sudac je presudio da se Volož vjerojatno neće useliti u nekretninu s obzirom na sankcije i činjenicu da nema razloga putovati u Nizozemsku budući da je dao ostavku na svoju poziciju u Yandexu, tvrtki čije je europsko sjedište u Amsterdamu.

Pročitajte više