Njemačka analiza: Kakve su dosad gubitke pretrpjeli Rusi, a kakve Ukrajinci

Screenshot: Youtube

"UKRAJINSKA vlada pripisuje užasne gubitke napadačima u ratu protiv Rusije - Kremlj se drži tiho i izvještava o vlastitim uspjesima. Koliko se zna o poginulima na obje strane?" zapitala se njemačka javna televizija ARD i odlučila analizirati dostupne podatke.

Sudeći prema informacijama samo ukrajinske vlade, ruska vojska bit će potpuno izbrisana. Od prvog do 13. dana rata ubijeno je više od 12.000 ruskih vojnika, uništeno 317 tenkova i 1070 oklopnih vozila, kao i 120 topničkih sustava i 56 višecijevnih raketnih sustava, priopćilo je u srijedu ujutro ukrajinsko ministarstvo obrane, navodi ARD.

Ukrajinci tvrde da ubijaju ruske generale

Prema ukrajinskim informacijama, među ubijenima je sve veći broj visokopozicioniranih vojnih osoba: 1. ožujka ukrajinski mediji izvijestili su o smrti ruskog general-bojnika Andreja Suhovečkog od snajperista u blizini Mariupolja dan ranije. 

Na ruskoj društvenoj mreži vk.com, koju nadziru državne vlasti, njegov bivši suborac Sergej Čipilev napisao je da je general Suhovečki umro, ali je kasnije izbrisao svoj račun, kada su ruski mediji pokupili tu informaciju. No Putin je kasnije u govoru potvrdio njegovu smrt.

Ukrajinski mediji su 8. ožujka izvijestili da je ruski general-bojnik Vitalij Gerasimov, načelnik stožera i zamjenik zapovjednika 41. armije, poginuo u bici za Harkiv dan ranije. 

Istraživački kolektiv Bellingcat rekao je, pozivajući se na ruski izvor, da je Gerasimova smrt potvrđena. Prema Bellingcatu, ruski sustav za šifriranje komunikacija također ne radi - presretnute su poruke ruske tajne službe FSB-a tijekom razgovora o Gerasimovoj smrti.

Rusi danima šute o svojim žrtvama

Rusija većinom šuti o svojim žrtvama otkako je 24. veljače počeo agresijski rat protiv Ukrajine, podsjeća ARD.

"Tek četvrtog dana rata glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov priznao je da ima 'mrtvih i ranjenih', ne iznoseći nikakve brojeve. Dana 2. ožujka Konašenov je objavio da je 498 ruskih vojnika ubijeno, a 1597 ranjeno u Ukrajini višecijevnim raketnim sustavima i iz 206 topničkih sustava. Od tada nije bilo novih brojeva s ruske strane", navodi ARD.

Međutim, analitičari i novinari pretpostavljaju da su ruski gubici znatno veći: prema američkim informacijama, u Ukrajini je do sada ubijeno oko 4500 ruskih vojnika. 

Mediji također izvještavaju, pozivajući se na rodbinu, da vlasti smrti ruskih vojnika ponekad prikrivaju, a ponekad negiraju.

Stručnjak iz Hamburga: Istina o broju poginulih je vjerojatno negdje u sredini

"Neovisno se sada ništa ne može detaljno provjeriti, ali istina je vjerojatno negdje u sredini. Sigurno je da je Rusija pretrpjela daleko više žrtava od očekivanog broja", rekao je za ARD Alexander Graef s Instituta za istraživanje mira i sigurnosnu politiku u Hamburgu (IFSH), koji proučava rusku vanjsku i vojnu politiku.

Nije neuobičajeno da se u ratovima i sukobima o vlastitim gubicima izvještava samo oklijevajući i da se javnosti predstavljaju niski brojevi, dok su neprijateljski gubici posebno naglašeni.

"Radi se o podizanju morala vlastitih trupa izjavom o niskim gubicima, a u javnosti se želi nacrtati što pozitivnija slika tijeka rata za svoju stranu", ističe Graef. 

Informacije o tijeku rata, granatiranju i žrtvama koje su dala službena tijela ruskih i ukrajinskih sukobljenih strana ne može izravno provjeravati neovisno tijelo u trenutnoj situaciji, ističe još ARD.
 

Pročitajte više