Njemačka, Austrija i Švicarska pod snijegom. U Hrvatskoj će ga biti i do pola metra

Foto: EPA

Dijelovi Njemačke, Švicarske i Austrije su pod snijegom.

Posebno je kaotično u Bavarskoj, gdje je pala golema količina snijega. Zatrpan je München, glavni grad Bavarske. Obustavljen je javni prijevoz, a letovi u minhenskoj zračnoj luci, drugoj najvećoj u zemlji, obustavljeni su. Puno snijega palo je u Švicarskoj, a pada i u Austriji. 

Obilne snježne padaline pogodile su južnu Njemačku u petak navečer i nastavile se jutros, uzrokujući velike poremećaje u zračnoj luci München, drugom najprometnijem čvorištu u zemlji. 

Letova iz Münchena neće biti do sutra ujutro

Premda je prva informacija bila da će letovi biti obustavljeni do podneva, Zračna luka München objavila je da se, uslijed nastavka jakih snježnih padalina, obustava letova produljuje do sutra u 6 ujutro. 

"Putnicima se izričito savjetuje da danas ne putuju u zračnu luku i da prije sutrašnjeg putovanja u zračnu luku provjere status svog leta kod svoje zrakoplovne tvrtke", poručili su iz zračne luke.

Njemačka meteorološka služba DWD prognozirala je dugotrajni snijeg do subote poslijepodne za veći dio Bavarske, s mjestimično očekivanim čak 30-40 centimetara snijega, "od čega bi velik dio trebao pasti tijekom noći u subotu".

Pogogođen i željeznički promet, javni prijevoz... Nesreće na cestama

Pogođen je i željeznički promet, osobito oko Münchena. Srušena stabla blokirala su pruge, a nadzemni vodovi su zaleđeni. Prvo je bio otkazan željeznički promet od glavnog kolodvora u Münchenu. Putnici u Ulmu i Muenchenu morali su prenoćiti u vlakovima.

Većina lokalnih autobusnih i tramvajskih linija otkazana je od petka navečer i do subote u Münchenu jer su se uvjeti na cestama pogoršali. Na cestama diljem Bavarske dogodile su se brojne nesreće. Željeznički promet u južnoj Njemačkoj mogao bi se suočavati s ozbiljnim poremećajima do ponedjeljka, rekla je glasnogovornica željeznice za dpa.

Indexov čitatelj, koji nam je poslao slike napadalog snijega, kaže da je, osim u zračnoj luci, kaos i na autocestama. 

Gradska vatrogasna služba Münchena podijelila je na društvenim mrežama ranije tijekom dana fotografije na kojima vatrogasci opremaju vatrogasno vozilo lancima za snijeg. "Stavljamo lance za snijeg kako bismo mogli što sigurnije doći do vas u bilo kojem trenutku", naveli su.

 

Puno snijega i u Švicarskoj

Osim u Bavarskoj, gdje je izazvao velike probleme u prometu, velika količina snijega pala je u Švicarskoj. 

Čitatelj je Indexu poslao snimke iz St. Gallena i okolice.

"Puno ga je palo, jedva ga stižu čistiti", rekao nam je čitatelj.

 

Snijeg i u Beču

Čitateljica nam je, pak, poslala fotografiju snijega u Beču.

I u Hrvatskoj se najavljuje dosta snijega, u gorju i do 50 centimetara

Za Hrvatsku su meteorolozi najavili prvo puno kiše pa potom susnježicu i snijeg. Snijega bi u gorju moglo pasti i do pola metra. 

Kako za HRT prognoziraju meteorolozi Kristina Klemenčić Novinc i Zoran Vakula, osim velikog zahlađenja, u zapadnim kopnenim krajevima čest će biti snijeg te sjeverni i sjeveroistočni vjetar, dok će na sjevernom Jadranu puhati jaka i olujna bura. 

U hladniju i sunčaniju nedjelju još se očekuje bura, uz mogućnost naleta snijega, a u ponedjeljak mirnije, osjetno hladnije, suho i barem djelomice sunčano. No, već od utorka opet oblačnije, uz sve češće oborine, na Jadranu i jugo, najavljuju HRT-ovi meteorolozi. 

Izdana upozorenja, šest regija u narančastom

Valja napomenuti kako je za danas za šest morskih regija - zapadnu obalu Istre, Kvarner i Kvarnerić, Velebitski kanal, sjevernu Dalmaciju, srednju Dalmaciju i južnu Dalmaciju - izdano narančasto upozorenje Meteoalarma zbog jakog vjetra.

"Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa, ako putujete, pratite informacije o prometu", ističe DHMZ. 

Za ostatak Hrvatske vrijedi žuto upozorenje. U gospićkoj regiji upozorenja su izdana zbog vjetra, kiše te snijega i poledice. U riječkoj, splitskoj i dubrovačkoj zbog vjetra i grmljavinskog nevremena. U osječkoj i kninskoj zbog vjetra. U zagrebačkoj zbog vjetra te snijega i poledice, a u karlovačkoj zbog snijega i poledice. 

"Budite na oprezu zbog rasprostranjenog padanja snijega i/ili leda na cestama i pločnicima. Moguć je lokalizirani prekid aktivnosti na otvorenom. Pripazite pri hodanju, bicikliranju ili vožnji na skliskim površinama", navodi se vezano uz snijeg i poledicu. 

Upozorenje civilne zaštite, za sutra su izdana i crvena upozorenja

Upozorenje je objavila i civilna zaštita, koja upozorava da je za sutra izdano i crveno upozorenje. 

"Prognostičari DHMZ-a izdali su za sutra crveno i narančasto upozorenje zbog vrlo jake, mjestimice olujne bure. Podsjećamo, danas je na snazi narančasto upozorenje DHMZ-a na vjetar", naglasili su.

𝐂𝐫𝐯𝐞𝐧𝐨 𝐢 𝐧𝐚𝐫𝐚𝐧𝐜̌𝐚𝐬𝐭𝐨 𝐮𝐩𝐨𝐳𝐨𝐫𝐞𝐧𝐣𝐞 𝐃𝐇𝐌𝐙-𝐚 🔴🟠 Prognostičari DHMZ-a izdali su za sutra crveno i narančasto upozorenje zbog...

Posted by Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH on Saturday, December 2, 2023

Crveno upozorenje za sutra je izdano za Kvarner i Kvarnerić te za Velebitski kanal. Najavljuje se vrlo jaka, mjestimice olujna bura, koja će tek u noći malo oslabjeti. Najjači udari vjetra u Velebitskom kanalu bit će do 150 km/h, a na Kvarneru i Kvarneriću do 120 km/h. 

"Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti, obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegava putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa, ako putujete, pratite informacije o prometu", stoji u upozorenju. 

Narančasto upozorenje za sutra vrijedi za zapadnu obalu Istre. 

Ima nešto problema na cestama

Prema popodnevnom izvješću HAK-a, zbog vjetra na državnim cestama DC1 Vaganac-Korenica-Udbina-Ondić i DC 217 između mjesta i graničnog prijelaza Ličko Petrovo Selo zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na autocesti A7 između čvorova Rijeka istok i Šmrika dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Kolnici su mjestimice mokri i skliski. Zastoji su povremeno na dionicama gdje traju radovi. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.