Njemačka i Češka pritišću EU. Žele zadati ozbiljan udarac Rusiji

Ilustracija: EPA

Njemačka i Češka pritišću Europsku uniju da održi razgovore o tome kako eliminirati preostali uvoz energije iz ruskih izvora u Europu, rekli su diplomati EU-a Reutersu. Dvije zemlje tražit će od Bruxellesa da započne redovite razgovore na visokoj razini, potencijalno među ministrima energetike zemalja, o tome kako u potpunosti prekinuti uvoz ruske energije.

Moskva je smanjila izvoz plina u Europu od invazije na Ukrajinu 2022., a podmorska eksplozija zatvorila je plinovod Sjeverni tok od nekadašnjeg najvećeg dobavljača plina Rusije do Njemačke. EU je brzo zamijenio rusko gorivo obnovljivom energijom i plinom od drugih dobavljača, ali je blok još prošle godine dobivao 15 posto plina iz Rusije.

Neke članice su i dalje jako ovisne o ruskom plinu

Rusija je prošle godine poslala više od 15.6 milijuna tona ruskog ukapljenog prirodnog plina u luke EU-a, prema analitičkoj tvrtki Kpler, što je skok od 37.7 posto u usporedbi s 2021. godinom. Berlin i Prag uputit će poziv tijekom sastanka ministara energetike zemalja EU-a u Bruxellesu u četvrtak, rekli su Reutersu diplomati EU-a.

Ministri će razgovarati o preprekama s kojima se suočavaju prilikom postupnog ukidanja uvoza ruske energije. Članice EU-a, uključujući Austriju i Mađarsku, i dalje su jako ovisne o ruskom plinu. Potez dviju zemalja jedan je od brojnih načina na koje EU pokušava zaobići nedovoljnu potporu sankcija među zemljama članicama. 

Mađarska je više puta rekla da će blokirati potpune sankcije Rusiji. EU je već zabranila uvoz ruskog ugljena, kao i morske sirove nafte, uz iznimke za neke zemlje koje nemaju izlaz na more. Bruxelles je postavio cilj da do 2027. prekine oslanjanje Europske unije na rusku energiju.

Pročitajte više