Njemačka i Francuska dogovorile razvoj novog tenka. "Ovo je povijesni trenutak"

Ilustracija: EPA

Berlin i Pariz postigli su dogovor o tome kako razviti planirani tenk sljedeće generacije poznat kao Glavni kopneni borbeni sustav (MGCS) i podijeliti zadatke između dviju zemalja u razvoju tenka, rekli su danas ministri obrane obiju zemalja.

"Ovo je više od prekretnice, to je povijesni trenutak", rekao je njemački ministar obrane Boris Pistorius pored francuskog kolege Sebastiena Lecornua.

Tenk, koji bi trebao zamijeniti njemački Leopard i francuski Leclerc, drugi je veliki projekt obrambenih industriju dviju zemalja uz njihove ambicije da naprave borbeni zrakoplov sljedeće generacije poznat kao FCAS.

Pistorius je rekao da će službeni dokument za početak prve faze razvoja biti potpisan u Parizu 26. travnja.

"Program borbenih aviona dobro napreduje"

Govoreći na tiskovnoj konferenciji u Berlinu, francuski ministar Lecornu rekao je da program borbenih aviona FCAS također "dobro napreduje", ne dajući dodatne pojedinosti.

Ministri i njihovi timovi postigli su dogovor da se proizvođaču tenkova KNDS-u omogući osnivanje lokalne podružnice u Ukrajini za proizvodnju rezervnih dijelova u ratom razorenoj zemlji i obuku lokalnih radnika, rekao je Lecornu.

Proizvođač tenkova KNDS je holding koji čine francuski Nexter i njemački Krauss-Maffei-Wegmann.

Pročitajte više