Njemačka i Izrael zajedno podnose zahtjev za rezoluciju protiv negiranja Holokausta

Foto: EPA

NJEMAČKA i Izrael danas, na 80. godišnjicu konferencije Wannsee, na kojoj je bilo odlučeno o uništavanju europskih Židova, zajednički u Ujedinjenim narodima podnose zahtjev za donošenje rezolucije kojom bi se osuđivalo negiranje i obezvređivanje Holokausta.

"Ova rezolucija trebala bi biti znak nade i inspiracije za sve one države i društva koji streme raznolikosti i toleranciji, teže pomirenju i koji razumiju da je sjećanje na Holokaust neophodno kako se takve vrste zločine ne bi ponovile", stoji u zajedničkoj izjavi predstavnika Njemačke i Izraela uoči glasanju o rezoluciji u četvrtak poslijepodne u New Yorku.

Na 80. godišnjicu konferencije Wannsee, na kojoj je vrh nacionalsocijalističke Njemačke donio odluku o uništenju europskih Židova, veleposlanica Njemačke u Izraelu Susanne Wasum-Rainer i veleposlanik Izraela u Njemačkoj Jeremy Issacharoff u zajedničkom eseju, koji je objavljen u njemačkom dnevniku Tagesspiegel i izraelskom dnevniku Maariv, kritizirali su činjenicu da se povijesni podaci o uništenju Židova tijekom vladavine tzv. Trećeg Reicha još uvijek osporavaju i da se isto tako negira povijesno jedinstvena pojava Šoe, tj. uništenja šest milijuna Židova.

"Negiranje i trivijalizacija zločina protiv čovječnosti nisu samo rašireni u ekstremno desnim krugovima nego se radi o raširenom društvenom i međunarodnom fenomenu", stoji u zajedničkoj izjavi.

Nadalje se kaže kako negiranje povijesnih činjenica vezanih uz Holokaust nije samo napad na žrtve progona i njihove nasljednike nego i na Židove diljem svijeta, kao i na državu Izrael.

Veleposlanici su predložili i zajedničke mjere poput dogovora oko zajedničke međunarodne definicije antisemitizma te oko investicija u obrazovanje.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalene Baerbock izrazila je žaljenje zbog povijesne uloge njezinog ministarstva u uništenju europskih Židova.

"Nećemo nikada zaboraviti što im je Njemačka učinila", rekla je Baerbock.

Pročitajte više