KORONAVIRUS

Njemačka je zabranila mise. Treba li i Hrvatska?

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

PO dogovoru njemačke savezne vlade i pokrajina u Njemačkoj su od jučer službeno zabranjena sva bogosluženja u crkvama, džamijama, sinagogama itd.

U točki 3 službenog dokumenta njemačkih vlasti o mjerama protiv širenja koronavirusa navodi se da se zabranjuju sva okupljanja u vjerskim objektima.

To je dio drastičnih mjera na koje su se nakon dužeg oklijevanja odlučile njemačke vlasti i koje je jučer u izvanrednom obraćanju naciji najavila kancelarka Angela Merkel. 

Odgovorno ponašanje vjerskih zajednica u Njemačkoj

No, vjerske zajednice su i prije toga većinom otkazale okupljanja svojih vjernika u vjerskim objektima. Središnje vijeće muslimana u Njemačkoj je još prošli tjedan preporučilo da se otkažu džume (vjerska okupljanja petkom), a i protestantske crkve su većinom otkazale svoje mise i prije ove službene zabrane. 

Kada je pak riječ o Katoličkoj crkvi, neke su biskupije otkazale mise i ostale vjerske obrede te zatvorile crkve za vjernike, poput nadbiskupije München i Freising (do 3. travnja), dok su se drugdje uvele posebne mjere da se zaustavi širenje koronavirusa među vjernicima, poput one da na misi ne smije biti više od sto ljudi. U poznatoj katedrali u Kölnu su mise bile otkazane, no vjernici su mogli doći sami da se pomole uz poštovanje mjera opreza.

Vjerski obredi preko interneta

Stoga su vjerske zajednice već počele planirati održavanje vjerskih obreda preko interneta i društvenih mreža, a prenosit će ih i neke pokrajinske televizije koje su dio njemačkoj javnog servisa.

U svakom slučaju, može se reći da su se glavne vjerske zajednice u Njemačkoj ponijele odgovorno u situaciji pandemije koronavirusa te da su u mnogim slučajevima reagirale brže i odlučnije nego civilne vlasti.

U Hrvatskoj je situacija drugačija, kako je Index jučer pisao.

>> Ponašanje Crkve u pandemiji nije samo beskorisno nego opasno po zdravlje

Primjerice, Riječka nadbiskupija je odbila molbu Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije da otkaže mise, a u drugim biskupijama i nadbiskupijama su zabilježeni primjeri okupljanja vjernika na misama proteklog vikenda, na kojima su većinom bili stariji ljudi, inače najugroženiji koronavirusom. 

Po fotografijama objavljenim na službenim stranicama biskupija, jasno se vidi da se na tim misama i okupljanjima vjernika mnogi nisu pridržavali savjeta stručnjaka o tome kako izbjeći zarazu koronavirusom.

Stoga se postavlja pitanje zašto hrvatska vlada ne zabrani održavanje misa u sljedećem periodu koji je ključan za usporavanje širenja koronavirusa, ako već Katolička crkva u Hrvata nije u stanju ponašati se odgovorno u ovoj nesvakidašnjoj situaciji. Iz javno-zdravstvene perspektive bizarno je da županijski stožeri civilne zaštite mole biskupe da zatvore crkve, a da ovi onda sami odlučuju hoće li to učiniti ili ne.

Što vi mislite? Recite nam u anketi!

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više