KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Umjesto da nam osigura i rusko cjepivo, Plenković se ulizuje Bruxellesu

Foto: EPA

PREMIJER Andrej Plenković jučer je nakon aktualnog sata u saboru govorio o stanju cijepljenja u Hrvatskoj, koje je loše jer je Europska unija spektakularno podbacila u dogovorima o nabavi cjepiva, ali i zbog velikog broja ljudi koji se odbijaju cijepiti AstraZenecom, cjepivom koje je Hrvatska najviše naručila.

> EMA: Postoji veza AstraZenece i ugrušaka. Plenković: Nastavljamo cijepljenje

Plenković nastavlja tražiti mogućnost nabave različitih cjepiva

"Mi ćemo nastaviti tražiti mogućnost da se nabave različita cjepiva od drugih kompanija. Što se tiče Sputnika, mi smo podnijeli zahtjev za dokumentacijom i spremni smo naručiti i to cjepivo, ali uvijek je dobro da imamo potvrde nadležnih tijela o kvaliteti pojedinog cjepiva", rekao je jučer Plenković.

 

Premijer se već nekoliko puta pokazao kao vjerni vojnik Bruxellesa, pa je prethodno bio otklonio mogućnost cijepljenja Sputnikom bez odobrenja EMA-e (Europske agencije za lijekove), što je naknadno povukao, sjetivši se da u Hrvatskoj postoji HALMED (Hrvatska agencija za lijekove), odnosno da je moguć uvoz Sputnika i bez odobrenja EMA-e.

Rusko cjepivo se može uvesti i bez odobrenja Europske agencije za lijekove

To je potvrdio i ministar zdravstva Vili Beroš početkom ožujka.

> Beroš potvrdio: Moguć interventni uvoz ruskog cjepiva i bez europskog odobrenja

"Opcija je da to cjepivo dođe u Hrvatsku i bez odobrenja EMA-e, odnosno s odobrenjem HALMED-a, da se tzv. interventnim uvozom omogući uvoz cjepiva. Zato je HALMED napravio popis 11 dokumenata koje ruski proizvođač cjepiva mora dostaviti da bi se mogla procijeniti mogućnost uvoza tog cjepiva. Prije toga se moraju realizirati određeni preduvjeti, odnosno dostava i procjena dokumentacije, na osnovu koje će HALMED procijeniti je li cjepivo sigurno, kvalitetno i učinkovito", rekao je Beroš na konferenciji za medije.

Od tada je prošlo više od mjesec dana, a s nabavkom Sputnika se stvari nisu bitno pokrenule unatoč velikim najavama da se ide u taj posao. Istovremeno se Sputnikom cijepi u Mađarskoj, također članici Europske unije, a sada nabavku ruskog cjepiva najavljuje i Njemačka.

> Njemačka će neovisno o EU pregovarati o nabavci Sputnika V

Njemačka kreće u nabavu Sputnika V

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn najavio je u četvrtak da će Njemačka u bilateralnim razgovorima s Rusijom, neovisno o stajalištu Europske unije, osigurati nabavku cjepiva Sputnik V.

"Ja sam svojim kolegama iz Europske unije, nakon što je Europska komisija u srijedu navečer odlučila da neće sklapati ugovore o isporuci cjepiva Sputnik V, najavio da će Njemačka s Rusijom bilateralno pregovarati o tom cjepivu", rekao je Spahn u razgovoru za javni servis WDR.

On je istodobno najavio da Rusija prvo mora ispuniti dva uvjeta. Jedan je povezan s isporukom daljnjih podataka Europskoj agenciji za lijekove (EMA) kako bi Sputnik V i u Europskoj uniji mogao dobiti uporabnu dozvolu. Drugi uvjet se odnosi na brzinu isporuke cjepiva.

> Bavarska naručila milijune doza ruskog cjepiva Sputnik V

Savezna pokrajina Bavarska je jučer potpisala predugovor o isporuci cjepiva Sputnik V, koji bi se trebao proizvoditi u jednom pogonu u Bavarskoj. 

"Ako Sputnik bude odobren u Europi, tada će Slobodna Država Bavarska dobiti dodatne doze cjepiva, mislim da je to 2.5 milijuna doza, vjerojatno u srpnju putem tvrtke koja posluje u Bavarskoj, u Illertissenu, da bi potom još jednom povećala kapacitete za cijepljenje u Bavarskoj", rekao je bavarski premijer Markus Söder jučer u Münchenu.

Njemačka više ne računa na zajedničku europsku nabavu cjepiva?

To znači da je i Njemačka, nakon Mađarske i Austrije, još jedna članica Europske unije koja je odustala od toga da sva cjepiva dobivaju preko nabave, koju (ne) provodi Europska komisija. 

Spahn je namjeru Njemačke najavio na jučerašnjoj videokonferenciji ministara zdravstva Europske unije. Kako izvještava Politico, malteški ministar zdravstva Chris Fearne umjesto toga založio se za zajednički pristup EU i zatražio od Komisije da pokrene pregovore o kupnji doza Sputnika V kako bi cijeli blok mogao uvesti cjepivo ako i čim dobije odobrenje EMA-e.

Europska povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides čvrsto je tvrdila da Komisija to ne može učiniti, rekavši da izvršna vlast EU ne može potpisati takav ugovor i da su proizvodni kapaciteti za proizvodnju Sputnika vrlo ograničeni.

Zaključak anonimnih briselskih diplomata, na koje se poziva Politico, glasi da je Spahn sa svojom najavom nabave Sputnika zapravo poručio da Njemačka više ne računa na EK te da će Komisija igrati sve manju ulogu u nabavi cjepiva.

Mađarska već cijepi Sputnikom, Austrija najavila kupovinu ruskog cjepiva

Mađarska je već primila pola milijuna doza ruskog cjepiva. Slovačka je primila pošiljku od 200.000, što je izazvalo politički spor. Austrija je pak rekla da je zainteresirana za kupnju milijun doza i da bi uskoro mogla odobriti cjepivo. U međuvremenu je i predsjednik regije Madrid pokušao zaobići španjolsku državnu vladu kako bi kupio rusko cjepivo.

U Češkoj je pak Sputnik doveo do smjene trećeg ministra zdravstva od početka pandemije. Ministar Jan Blatný potjeran je u srijedu iz vlade nakon što je odbio podržati napore za kupnju ruskog cjepiva. Novi je ministar zdravstva, četvrti po redu u godinu dana, Petr Arenberger, inače ravnatelj poznate praške bolnice.

"Svatko od nas trebao bi težiti što većem broju učinkovitih cjepiva", rekao je češki predsjednik Miloš Zeman, inače blizak Vladimiru Putinu, na tiskovnoj konferenciji nakon službenog imenovanja novog ministra Arenbergera.

Plenkoviću je opet važniji Bruxelles od Hrvatske

Što sve to znači za Hrvatsku?

Sve više ima naznaka da se jednostavno ne treba osloniti isključivo na cjepiva koja je dogovorila Europska komisija, već da je potrebno nabavljati cjepiva i iz Rusije i Kine. Uostalom, tim pristupom je srpski predsjednik Aleksandar Vučić uspio postići da Srbija bude druga po postotku cijepljenog stanovništva u Europi, iza Velike Britanije. Obje zemlje nisu članice EU te se ne oslanjaju na mišljenje Europske agencije za lijekove (EMA), već na mišljenja svojih nacionalnih regulatora, kakvog ima i Hrvatska.

Sada kada Njemačka kreće u samostalnu nabavku Sputnika V, jasno je da ni Nijemci ne žele čekati da EK konačno napravi nešto kako treba u pandemiji koronavirusa. Plenković je posve bespotrebno, zbog svoje fiksacije na Bruxelles, izabrao suprotan pristup, a to je da se posve osloni na EK i EMA-u te da se uopće ne bavi nabavkom cjepiva mimo onoga što kapne iz Europske komisije.

Zato tek sada od premijera čujemo ono što je trebala biti državna politika od početka: "Mi ćemo nastaviti tražiti mogućnost da se nabave različita cjepiva od drugih kompanija." I dok Plenković nastavlja tražiti mogućnosti, neke druge članice Unije već cijepe svoje stanovništvo sa Sputnikom V i potpisuju ugovore o proizvodnji ruskog cjepiva na svom teritoriju.

Sve to je mogla i Hrvatska, ali Plenković nije htio.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više