Njemačka ministrica obrane govorila o ratu u Ukrajini. Bild: Posramila je Njemačku

Foto: EPA

NJEMAČKA ministrica obrane suočila se s kritikama nakon novogodišnjeg videoobraćanja u kojem je rekla da je zbog sukoba u Ukrajini imala "puno posebnih iskustava". Christine Lambrecht je tom prilikom kazala kako joj je rat pružio priliku za "mnoge susrete s velikim i zanimljivim ljudima", piše The Guardian.

"Posramila je Njemačku"

Njemački dnevni list Tagesspiegel napisao je oštar komentar s naslovom "Lambrecht više ne može biti ministrica" u kojem je navedeno da je tijekom svog obraćanja političarka prikazala rat kao "uzbudljivo profesionalno iskustvo". Na njen govor se osvrnuo i Bild te napisao da je njena poruka posramila Njemačku. Spiegel je naveo kako je ovo obraćanje, ako se gleda kontekst rata u Ukrajini, bilo "neprikladno i neugodno".

Glasnogovornik ministarstva obrane odbio je na konferenciji za novinare komentirati obraćanje ministrice i dodao da u izradi poruke nisu korištena "nikakva službena sredstva". Zamjenik čelnika konzervativne oporbene stranke (CDU) Johann Wadephul rekao je za novine Sueddeutsche Zeitung da Lambrechtin "uznemirujući video" pokazuje kako ona nema potreban stav za dužnost koju obnaša.

Pročitajte više