Njemačka: "Nazi bakica" osuđena na 10 mjeseci zatvora zbog poricanja holokausta

Screenshot: YouTube

URSULA Haverbeck-Wetzel, dobro poznata i štovana od njemačke krajnje desnice koja joj je prišila nadimak "nazi bakica", u četvrtak je osuđena na 10 mjeseci zatvora zbog nijekanja holokausta i poticanja na mržnju na suđenju u Hamburgu, javlja Local

Holokaust je "samo vjerovanje," ponovila je danas za medije prkosna 87-godišnjakinja.

Haverbeck-Wetzel već ima nekolicinu kaznenih prijava i do sada je morala platiti dvije novčane kazne zbog širenja propagande i "zavođenja" javnosti.

Ona se našla na sudu jer je prekršila rok kušnje iz prijašnje presude u televizijskom nastupu u travnju kada je rekla "da je holokaust najveća i najodrživija laž u povijesti".

Baka se na sudu nije niti pokušala opravdati, već je prema medijskim izvješćima "veselo" potvrdila "da, to je uistinu ono što sam rekla". 

Njemačka ima stroge zakone o poticanju na nasilje, ali posebno snažno regulira "opravdavanje, nijekanje ili umanjivanje" nacističkih zločina, prijestup koji podrazumijeva kaznu do pet godina zatvora.

Haverbeck-Wetzel je na suđenju dobila podršku članova Nacionalne demokratske stranke Njemačke (NDP) koji su je obasuli cvijećem i pljeskali nakon njenih izjava, navodi Hamburger Abendblatt. 

Pročitajte više