Pritisak na njemačku vladu. "Vojno sposobni Ukrajinci primaju socijalnu pomoć od nas"

Ilustracija: EPA

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je danas zahtjeve nekih političara za ukidanjem izbjegličkog statusa jednom dijelu ukrajinskih izbjeglica i to opravdalo nesigurnom situacijom u Ukrajini.

"Mi smo svjedoci toga da Rusija u svom ratu, koji se protivi međunarodnom pravu, napada sve dijelove Ukrajine", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova. On je ukazao na to da Rusija napada infrastrukturne objekte u cijeloj zemlji, tako da se nijedan dio Ukrajine ne može smatrati sigurnim.

Ministarstvo vanjskih poslova je time reagiralo na sve češće zahtjeve političara demokršćanske Unije CDU/CSU da se vojno sposobnim ukrajinskim izbjeglicama bez zaposlenja ukine izbjeglički status te da ih se vrati u domovinu.

Razvila se žestoka rasprava

"Sada, više od dvije godine nakon početka rata, mora vladati pravilo: ili zaposlenje ili povratak u neki od sigurnih dijelova na zapadu Ukrajine", rekao je predsjednik zastupničke grupe bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) Alexander Dobrindt tijekom vikenda.

Prije njega je i ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Brandenburg Michael Stuebgen (Kršćansko-demokratska unija CDU) rekao kako je "apsurdno" da Njemačka svim raspoloživim sredstvima podupire Ukrajinu u obrani od Rusije dok vojno sposobni državljani Ukrajine u Njemačkoj uživaju socijalnu pomoć.

Zahtjev političara CSU-a kritizirala je povjerenica vlade za obrambena pitanja Marie-Agnes Strack-Zimmermann i nazvala ih "bizarnim". Rasprava se povela i o tome trebaju li izbjeglice iz Ukrajine od prvog dana boravka primati pune socijalne povlastice koje vrijede za osobe kojima je priznat izbjeglički ili azilantski status.

Više od milijun ukrajinskih izbjeglica živi u Njemačkoj

Izbjeglice i podnositelji zahtjeva za azilom iz drugih zemalja, dok im se ne odobri status, primaju manju novčanu pomoć nego izbjeglice iz Ukrajine čija je pomoć izjednačena s građanima Njemačke koji su u potrazi za zaposlenjem i primaju tzv. građansku pomoć.

Kritičari ukazuju na to da viša stopa socijalne pomoći, koja iznosi 563 eura po odrasloj osobi i time je oko 100 eura viša nego za ostale izbjeglice, ne potiče ukrajinske izbjeglice da potraže posao. Uz 563 eura po osobi te dječji doplatak od 250 eura po djetetu, država izbjeglicama iz Ukrajine podmiruje i troškove stanarine i režija.

Po statističkim podacima koje je objavio javni servis ARD, od 1.3 milijuna ukrajinskih izbjeglica, koliko ih živi u Njemačkoj, njih 506.000 prima socijalnu pomoć iako se radi o odraslim, radno sposobnim osobama. Prema istim podacima, zaposleno je 187.000 izbjeglica iz Ukrajine.

Oko 700.000 radnih mjesta nepopunjeno

Istodobno se ukazuje na to da je od 506.000 primatelja državne pomoći više od 300.000 žena koje su često u Njemačkoj bez partnera pa se moraju brinuti o djeci. Isto tako se napominje da su mnogi nezaposleni još uvijek u raznim programima integracije i učenja njemačkog jezika.

Na njemačkom tržištu rada je trenutno oko 700.000 otvorenih radnih mjesta nepopunjeno. Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit ukazao je i na tzv. Job Turbo program koji je pokrenula vlada prošle jeseni i koji bi izbjeglicama iz Ukrajine trebao omogućiti brži pristup tržištu rada.

Prema procjenama Savezne agencije za zapošljavanje, od preko milijun izbjeglica koje su tijekom 2015. i 2016., većinom iz Sirije, stigle u Njemačku, nakon gotovo deset godina je zaposleno 64 posto radno sposobnih.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.