Njemačka policija uhitila islamista, planirao je napad na prosvjed podrške Izraelu

Ilustracija: EPA

Njemačka policija uhitila je danas u Essenu osuđivanog 29-godišnjeg islamista iz Duisburga pod sumnjom za terorizam. Osumnjičen je za planiranje napada na proizraelske demonstracije, piše Spiegel.

Portal navodi i da su neslužbeno saznali da je policija nedavno dobila dojavu strane obavještajne službe. Navodno je policija bila zabrinuta da bi muškarac mogao koristiti kamion za napad.

Navodno je 29-godišnjak na internetu tražio proizraelske događaje i džihadistički sadržaj. Nije jasno je li već odlučio gdje je i kada želio izvesti napad.

Prema informacijama Spiegela, on je već duže vrijeme bio pod povećalom sigurnosnih organa zbog prethodnih upozorenja stranih tajnih službi. Prema obavještajnim informacijama, navodno je, između ostalog, razmatrao napade na policijske objekte prije nekoliko tjedana.

Pridružio se ISIS-u, bio u zatvoru

Međutim, njemački istražitelji navodno nisu pronašli dokaze o planiranom napadu. 

Policija je vjerojatno intervenirala i zbog biografije osumnjičenika. On je krajem 2013. preko Turske otputovao u Siriju, gdje se pridružio Islamskoj državi. Njegovo borbeno ime bilo je Osama Al Almani, Osama Nijemac.

U jednom videu pozirao je pored tijela obezglavljenog čovjeka.

Kada se 2016. vratio u Njemačku, policija ga je uhitila u zračnoj luci u Frankfurtu. Godine 2017. je osuđen na pet godina maloljetničkog zatvora zbog članstva u terorističkoj organizaciji.

Pročitajte više