Njemačka se više ne srami svojih vojnika

Foto: EPA

Njemačka je danas obilježila svoj prvi Dan veterana od Drugog svjetskog rata. Radi se o nekada nezamislivom potezu koji ostavlja po strani dugogodišnju nelagodu zbog odavanja počasti svojim vojnicima. Ovo je samo dokaz promjena kroz koje Njemačka prolazi nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Njemačka aktivno nastoji povećati prestiž svoje vojske. Zemlja se desetljećima osjećala neugodno zbog takvog isticanja s obzirom na ulogu njezinih vojnika u Drugom svjetskom ratu i Holokaustu. Međutim, zakon o uvođenju godišnjeg nacionalnog Dana veterana izglasan je krajem travnja nakon što su ga odobrile gotovo sve stranke u njemačkom parlamentu.

Samo je ekstremno lijeva stranka Die Linke iznijela primjedbe. Supredsjednik stranke Ates Gürpinar implicirao je da je to zbog pacifističkog stava stranke. "Mi s ljevice odbijamo ovaj Dan veterana. Bazira se na jeftinoj simboličkoj politici", istaknuo je. 

Ministar: Ovo je zakašnjeli signal priznanja i uvažavanja

Novi zakon navodi da se taj dan treba obilježavati "javno i vidljivo" svake godine 15. lipnja. Također nalaže poboljšanja usluga koje pružaju mentalnu i fizičku skrb za veterane, uključujući rehabilitaciju i terapiju.

Komemoracijama, po uzoru na Dan oružanih snaga u Ujedinjenom Kraljevstvu i Dan veterana u SAD-u, odat će se počast svim Nijemcima koji su nosili vojnu uniformu, a ne samo onima koji su ranjeni ili poginuli u borbi. Njemačka ima oko 10 milijuna veterana, prema podacima njezinog ministarstva obrane.

Ministar obrane Boris Pistorius opisao je ovaj potez kao "snažan, važan i zakašnjeli signal priznanja i uvažavanja". Tijekom hladnog rata Istočna Njemačka pod sovjetskom okupacijom slavila je svoju Nacionalnu narodnu armiju vojnim paradama. Ekvivalent toga nikada nije uspostavljen na Zapadu.

Njemačka na početku oklijevala oko slanja vojne pomoći Ukrajini

Nakon završetka Drugog svjetskog rata, prva borbena misija u kojoj su sudjelovali njemački vojnici bio je Kosovski rat krajem 1990-ih. Od tada su najznačajnija raspoređivanja njemačkih oružanih snaga ili Bundeswehra bila u Afganistanu i Maliju.

Ali najveći poticaj stvaranju Dana veterana bila je Ukrajina. Njemačka je u početku oklijevala poslati moćno naoružanje u Kijev iz straha da se izravno ne uključi u rat, ali je na kraju popustila pod međunarodnim pritiskom. Sada je Berlin drugi najveći dobavljač vojne pomoći Ukrajini.

Dan veterana je danas obilježen događajem u Berlinu, a od sljedeće godine obilježavanja će se održavati u cijeloj zemlji, piše CNN.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.