Netanyahu njemačkoj ministrici pokazao fotografije punih tržnica u Gazi, naljutila se

Foto: Profimedia

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock i izraelski premijer Benjamin Netanyahu sukobili su se tijekom susreta u Jeruzalemu oko pitanja humanitarne pomoći Pojasu Gaze, javljaju njemački mediji.

Baerbock i Netanyahu su se posvađali oko pitanja stoji li stanovnicima Pojasa Gaze dovoljno živežnih namirnica na raspolaganju. Netanyahu je Baerbock pokazao fotografije koje navodno potječu sa sjevera Gaze i gdje navodno vlada najveća humanitarna kriza i na kojima se vide tržnice prepune voća, povrća i drugih namirnica.

Na to je Baerbock pokazala fotografije na svom mobitelu na kojima se vide gladna djeca iz priobalnog područja Gaze i rekla kako fotografije koje pokazuje Netanyahu ne odgovaraju istini.

Netanyahu: Mi nismo nacisti

Izraelski premijer je na to, kako navodi izraelska TV postaja Channel 13 rekao: „Mi nismo nacisti“ aludirajući time na propagandne filmove nacionalsocijalističkog režima koji su 1942. sugerirali obilje i dobre uvjete života u Varšavskom getu.

Netanyahu je rekao kako fotografije koje pokazuju pune tržnice u Gazi potječu od izraelskog državnog ureda Cogat koji je zadužen za kontakte s Palestincima i humanitarnu pomoć. Njemačko ministarstvo vanjskih poslova je reagiralo suzdržano na medijske napise te priopćilo kako oni „ne oslikavaju pravi ton“ koji je vladao tijekom razgovora.

Prema tim informacijama Baerbock, koja je u Izraelu boravila jučer kako bi ukazala na lošu humanitarnu situaciju u Pojasu Gaze i izborila se za više pomoći, nije Netanyahuu predbacila da su fotografije kojima on raspolaže lažne, nego da ne odgovaraju ukupnoj slici o stanju civila u Gazi.

Pročitajte više