Njemačka šefica parlamenta: "Htjeli smo suradnju s Rusijom, ali nažalost..."

Foto: EPA

NJEMAČKI parlament odao je minutom šutnje počast preminulome bivšem sovjetskom predsjedniku Mihailu Gorbačovu, koji je umro prošlog tjedna u 91. godini.  

"Predsjednik Gorbačov bio je čovjek mira, on je promijenio svijet nabolje", kazala je predsjednica Bundestaga Bärbel Bas. "On je učinio mogućim ono što je desetljećima izgledalo nezamislivo: mirno okončanje hladnog rata i prevladavanje podjela naše zemlje i cijelog kontinenta", kazala je.

"Mi Nijemci dugujemo mu puno", istaknula je Bas govoreći o Gorbačovu, posljednjem čelniku bivšeg Sovjetskog Saveza, koji je bio na vlasti od 1985. do 1991. 

Dodala je da je Gorbačov osigurao prijelaz iz 20. stoljeća, obilježenog sukobima i utrkom u naoružanju, u novo stoljeće promjena i izgradnje povjerenja.

"Željeli smo pouzdano partnerstvo s Rusijom, ali suradnja trenutno nije moguća"

“U Njemačkoj smo željeli pouzdano partnerstvo s Rusijom, ali s velikim žaljenjem primjećujem da suradnja trenutno nije moguća”, rekla je predsjednica njemačkog parlamenta, govoreći o ruskoj invaziji na Ukrajinu, a prenosi dpa.

"Mi Nijemci smo nastojanje za razumijevanjem, mirom i partnerstvom uzeli kao samorazumljivu osnovu naših odnosa s Rusijom. Pritom smo previdjeli ili možda nismo htjeli priznati da je Rusija pod vodstvom predsjednika Vladimira Putina daleko odmakla od Gorbačovljevih ciljeva", dodala je.

Bivši sovjetski čelnik cijenjen je u Njemačkoj jer je otvorio put ponovnom ujedinjenju zemlje samo godinu dana nakon pada Berlinskog zida 3. listopada 1990.

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel, rođena u bivšoj Istočnoj Njemačkoj, rekla je da joj je Gorbačov "iz temelja promijenio život". Njemački političari svih profila izrazili su nakon njegove smrti zahvalnost Gorbačovu, a neki su zatražili da se njegovim imenom nazove ulica ili trg u Berlinu.

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier upisao se u knjigu žalosti otvorenu u berlinskoj vijećnici povodom Gorbačovljeve smrti navodeći da se klanja pred velikim državnikom i izražava duboku zahvalnost za njegov odlučan doprinos njemačkom ujedinjenju. "On je inspirirao i ohrabrio mnoge ljude u našoj zemlji", napisao je.

Dok je na Zapadu poštovan zbog pokretanja "perestrojke", širokog restrukturiranja komunističkog sustava koji je doveo do ponovnog ujedinjenja Njemačke i raspada Sovjetskog Saveza, Gorbačova neki Rusi optužuju da je otvorio put kriminalu, skoku cijena i socijalnoj nesigurnosti .

Pročitajte više