Njemačka snizila prognozirani ekonomski rast za 2012. godinu

NJEMAČKA je snizila svoju prognozu ekonomskog rasta za 2012. godinu, što je najnoviji pokazatelj da se krizi u eurozoni kraj ne nazire.

Ministar ekonomije Philipp Roesler objavio je kako će njemačko gospodarstvo ove godine narasti za 0,7 posto, a ne 1 posto kako je vlada prognozirala u listopadu prošle godine. Valja napomenuti kako je ovo već druga korekcija prognoze rasta, jer je do prošlog listopada vlada predviđala kako će njemačka ekonomija u 2012. godini rasti po stopi od 1,8 posto.

Za usporedbu, u 2011. godini njemačka ekonomija zabilježila je rast od 3 posto. "Njemačka jest i ostaje stup stabilnosti u Europi. Nakon dvije godine izvanrednog rasta, Njemačka ekonomija još uvijek djeluje robusno. Međutim, zbog teškoća u okruženju možemo očekivati privremeni pad rasta", kazao je Roelser.

Inzistirao je i kako nema govora o recesiji i da Njemačkoj ne prijeti opasnost od duboke krize. Roesler je najavio kako se već u 2013. godini očekuje oporavak, pa bi njemačko gospodarstvo tad trebalo narasti za 1,6 posto.

Pročitajte više