Njemačka stvara poseban savez s Japanom. Što se krije iza toga?

Foto: EPA

GEOPOLITIČKI potresi izazvani savezništvom Rusije i Kine te rat protiv Ukrajine zbližavaju Njemačku i Japan. Na prvim bilateralnim vladinim konzultacijama, na koje je kancelar Olaf Scholz u Tokio doputovao iz Berlina sa šest svojih najvažnijih ministara, dvije su zemlje dogovorile bližu suradnju za gospodarsku i vojnu sigurnost, piše Deutsche Welle.

"Ovim je konzultacijama bliska suradnja s Japanom dosegla novu razinu", rekao je Scholz i najavio "novi zamah" u odnosima s "vrijednim partnerom". Sastali su se kako bi učili jedni od drugih i radili zajedno. "Želimo smanjiti ovisnosti i povećati otpornost naših gospodarstava", objasnio je kancelar. Konkretno, spomenuo je zaštitu kritične infrastrukture, zaštitu trgovinskih putova i sigurnost opskrbe energijom.

Jačanje lanaca opskrbe s istomišljenicima

"Japansko-njemački odnosi su jači i prisniji nego ikada", istaknuo je i japanski premijer Fumio Kishida. Prema njegovim riječima, dvije su se zemlje dogovorile ojačati opskrbne lance "između zemalja istomišljenika" za minerale, poluvodiče, baterije i druge strateške sektore kako bi se "suprotstavili gospodarskoj nuždi". Time je Kishida aludirao na globalnu važnost Kine u eksploataciji rijetkih rudača za baterije i proizvodnju solarnih modula. Japan će gospodarsku sigurnost vjerojatno postaviti visoko na dnevni red na summitu G7 u Hirošimi u svibnju.

Jedan od rezultata konzultacija je i dogovor o tomu da bi stručnjaci iz Saveznog instituta za geologiju i prirodne resurse i Japanske organizacije za metale i energetsku sigurnost trebali međusobno intenzivnije surađivati na temama poput "eksploatacije, rafiniranja, prerade i recikliranja". "Ako možete okupiti znanja obiju strana, to će dovesti do značajnog proširenja prostora za djelovanje", rekao je Scholz.

Obje zemlje također žele razgovarati o zaštiti infrastrukture. I tu se u prvom planu nalazi zaštita telekomunikacijske mreže koje moraju ostati "otvorene, sigurne, raznolike i otporne". Japan je već u popriličnoj mjeri regulirao pristup tržištu kineskom telekomunikacijskom divu Huaweiju.

Blizina Kine

Tijekom posjeta Japanu je došlo i do aktivne razmjene iskustava između poduzetnika. I s jedne i druge strane su se našli predstavnici vodećih kompanija: Siemens Energy, Heraeus, Beiersdorf, Boehringer Ingelheim i Mahle s jedne i Toyota, Mitsubishi Electric, Hitachi, NEC, Itochu s druge strane. Mitsubishi Electric bi tako, na primjer, mogao pomoći vlastitim iskustvom na osiguranju stabilnijih opskrbnih lanaca optimiziranjem strategije nabave.

Kao prva tvrtka u Japanu, ova industrijska grupa je u listopadu 2020. uspostavila vlastiti odjel za ekonomsku sigurnost koji ispituje moguće ovisnosti i ranjivosti u lancu opskrbe proizvodnje i ispostave te rizike u poslovnim aktivnostima na globalnoj razini, ne samo u SAD-u i Kini.

Njemačka trenutno izvlači pouke iz svoje velike ovisnosti o prirodnom plinu iz Rusije, koja se može okončati samo uz velike troškove. Fokus je bio i na vlastitoj ranjivosti zbog bliskih gospodarskih veza s Kinom. Još prije posjeta kancelar Scholz je Japan proglasio uzorom Njemačkoj.

Kao i Njemačka, Japan ovisi o uvoznom gorivu i resursima. Japanska automobilska i elektronička industrija uvelike se oslanjaju na rijetke rudače iz Kine. No, Japan je prošle godine donio vlastiti zakon o gospodarskoj sigurnosti, koji je okrenut boljoj zaštiti nacionalnih opskrbnih lanaca, infrastrukture i tehnologija. Vlada u Tokiju već aktivno traži alternativne izvore za opskrbu strateški važnim sirovinama i proizvodima poput čipova, lijekova i medicinske tehnologije te polako stvara vlastite zalihe.

Sinergije oklopa

I na kraju, Njemačka i Japan također žele intenzivnije surađivati kad je u pitanju sigurnosna i obrambena politika. Boris Pistorius je prvi njemački ministar obrane koji je posjetio Japan u posljednjih 16 godina. Stvara se pravni okvir za međusobnu logističku pomoć i potporu, primjerice tijekom zajedničkih manevara. Berlin sljedeće godine po drugi put želi poslati fregatu u pacifičku regiju, koja će zatim ponovno pristati u Japanu. Kancelar Scholz objasnio je da misiju treba shvatiti kao "predanost slobodi mora". Kod posljednjeg posjeta njemačkih vojnih brodova Japanu, Kina je žestoko prosvjedovala.

Ministar obrane Pistorius govorio je o "mogućim sinergijama" u sektoru naoružanja, s obzirom na to da i Berlin i Tokio trenutno povećavaju svoje proračune za obranu. No, konkretnog projekta još nema na vidiku: Njemačka trenutno s Francuskom i Španjolskom radi na novom sustavu zračne obrane, dok Japan s Velikom Britanijom i Italijom želi razviti novi borbeni zrakoplov.

Pročitajte više