Njemačka u šoku: Iznajmljuju bebe reality showu za 700 eura kako bi ih odgajali tinejdžeri

DJECA koja se (uglavnom neuspješno) pokušavaju brinuti za drugu, tuđu djecu, okosnica su novog reality showa koji je skandalizirao Njemačku i digao na noge svih od Crkve do udruga za zaštitu ljudska prava. "Erwachsen auf Probe", odnosno "Proba za odrastanje" je emisija koja je nastala adaptacijom jednako kontroverznog BBC-jevog showa "Baby Borrowers", a u kojem sudjeluju tinejdžerski parovi u dobi od 16 do 19 godina i koji već "znaju" da žele zajedno živjeti i imati djecu.

Pa im je stoga njemački RTL "velikodušno" pružio priliku da djecu malo "provozaju" prije nego se stvarno odluče je li to za njih. Četiri mlada para, Lila i Sebastian, Tamara i Basti, Nadine i Elvir te Anji i Mario, u srijedu su prvi put pokorili njemačke televizijske ekrane. Pokazalo se još jednom kako je ne postoji loša reklama, pa su brojne kontroverze koje su pratile "Probu za odrastanje" samo privukle još veći broj gledatelja; prvu epizodu pratilo je 2,2 milijuna gledatelja (među ciljanom populacijom od 14 do 49) tj. imala je gledanost od 19,1 posto sharea.

Koliko god da njemačka javnost osuđivala ljude koji su pristali vlastitu djecu iznajmiti televiziji za potrebe reality showa, kako bi se tinejdžeri na njima učili odgovornosti, sirenski zov "zabranjenog užitka" ipak je bio prejak. A sudeći prema prvim reakcijama iz Njemačke, traženi učinak je postignut. Gledatelji su ostali šokirani. Deutsche Welle tako opisuje kako su tinejdžerski parovi koji sudjeluju u emisiji preopterećeni sami sobom, ne mogu uspješno svladati ni najuspješnije obaveze, a jedan je par skoro prekinuo svoju vezu kad su im u ruke gurnuli bebu.

Zanimljivo je da gledatelji istovremeno mogu pratiti i reakcije roditelja, koji su svoju djecu iznajmili kontroverznoj emisiji za honorar od 700 do 1.000 eura. Oni, naravno, promatraju što se događa s njihovim sinovima i kćerima za vrijeme snimanja, a "Proba za odrastanje" je ujedno i pod budnim nadzorom liječničke ekipe. Za svaki slušaj. "Nemam dobar osjećaj", komentirala je svoja majka gledajući djecu kako pokušavaju odgojiti njeno dijete, ali ništa po tom pitanju nije poduzela.

"Što bi uopće 'Proba za odrastanje' trebala predstavljati?", ogorčeno se pita dopredsjednica njemačkog saveza za zaštitu djece. "RTL ne bi trebao nastaviti s ovim showom i nikako ne bi trebao nastaviti sa snimanjem. Show ne služi ničemu, čak ni za ozbiljnu raspravu", kaže Herterich, a ukidanje kontroverznog realityja ovog je tjedna tražilo i 60 njemačkih udruga koje se bave zaštitom djece. Nisu imali sreće; Upravni sud u Koelnu sve je takve zahtjeve odbacio, glasnogovornik suda je izjavio kako je sad kasno za bilo kakve intervencije s obzirom da se "Proba za odrastanje" ne prikazuje uživo nego je već snimljena.

P.V.
Foto: RTL Njemačka

Pročitajte više