Njemačka: Uhićeni neonacisti planirali napade na političare

NEDAVNO otkrivena i uhićena neonacistička grupacija "Combat 18" je planirala i napade na istaknute političare, objavio je danas Pokrajinski kriminalistički ured (LKA) njemačke savezne pokrajine Schleswig Holstein.

Prilikom prošlotjedne serije uhićenja i pretresa su osim veće količine oružja te uputa i meterijala za sastavljanje eksplozivnih naprava pronađeni i popisi s imenima "istaknutih političara" te pisani izvještaji na kojima je praćeno njihovo kretanje. LKA nije precizirao o kojim se osobama radi ali je spomenuo da se radi o političarima "poznatima i izvan granica Njemačke".

Prilikom prošlotjedne akcije sigurnosnih snaga je uhićeno sedam pripadnika skupine "Combat 18". Ova skupina je nastala nakon što je 2000. godine u Njemačkoj zabranjen rad prvobitno engleskog skinhead - neonacističkog pokreta "Blood and Honuor" te "White Youth". Broj 18 u nazivu skupine stoji za 1 i 8 slovo njemačka abecede A i H što označava inicijale Adolfa Hitlera. "Blood und Honour" su pojmovi povezani s rasnom teorijom nacističkog autora rasnih zakona Alfreda Rosenberga koji je poslije rata u N?rnbergu osuđen na smrt.

Pročitajte više