Njemačka: Ukrajini do ožujka šaljemo Mardere, a do ljeta streljivo za Geparde

Foto: EPA

NAJVEĆI njemački proizvođač oružja Rheinmetall očekuje da će prva serija streljiva za protuzračne sustave Gepard biti isporučena Ukrajini do srpnja, rekao je izvršni direktor Rheinmetalla Armin Papperger, prenosi CNN.

Papperger je također najavio da će 20 borbenih vozila Marder biti spremno za isporuku Ukrajini do kraja ožujka. Dodao je da je njegova tvrtka "udvostručila kapacitete, a u nekim sektorima čak i utrostručila". 

"Skladište je puno u proizvodnji naoružanja, ovdje radimo punom parom i još jednom smjenom možemo povećati kapacitet ako se sklope ugovori", rekao je. 

"Proizvodnja borbenog tenka traje otprilike dvije do dvije i pol godine"

Njemački ministar obrane Boris Pistorius je rekao da njemačka vlada surađuje s industrijom oružja kako bi pružila sve što je moguće. "Možemo isporučiti ono što imamo i možemo isporučiti ono što će biti proizvedeno u sljedećim mjesecima", rekao je. 

Njemački ministar obrane je također posjetio pripadnike ukrajinske vojske koji uče upravljati tenkovima Leopard i borbenim vozilima pješaštva Marder u njemačkom Munsteru.

Proizvodnja modernog borbenog tenka traje "otprilike dvije do dvije i pol godine" od trenutka kada je naručen, rekao je Pistorius tijekom posjeta.

"Sve što sada predajemo Ukrajini bit će dostupno za zamjenu tek za dvije ili dvije i pol godine", dodao je.

Pročitajte više