Zaokret u njemačkoj migrantskoj politici. Migranti dobivaju posebne debitne kartice

Foto: EPA

Njemačka je danas otvorila put prema uvođenju posebne debitne kartice koja ograničava kako i gdje tražitelji azila mogu trošiti dobiveni novac, što predstavlja zaokret prema strožoj migrantskoj politici.

Tri parlamentarne skupine koalicijske vlade kancelara Olafa Scholza dogovorile su se o nacrtu zakona koji će ići na izglasavanje u donjem domu parlamenta, nakon što su Zeleni podržali nacrt nakon nekoliko višemjesečnih pregovora.

Kartica osmišljena da kontrolira sredstva tražitelja azila i spriječi prijenos novca u inozemstvo

Njemačke savezne države, od kojih su neke samostalno uvele takve potrošačke kartice, zalagale su se za zakon na nacionalnoj razini.

O kartici, osmišljenoj da kontrolira sredstva tražitelja azila i spriječi prijenos novca u inozemstvo, odavno se raspravljalo kao o načinu da se smanje novčani izdaci, za koje koalicijski partner Slobodni demokrati (FDP) smatra da motiviraju migrante da dođu u Njemačku.

Kancelar Scholz i njegovi Socijalni demokrati (SPD) pokušavaju smanjiti broj tražitelja azila kako bi se smanjila podrška birača krajnje desnoj Alternativi za Njemačku (AfD).

Pročitajte više