Njemačka više nema najmoćniju putovnicu na svijetu, Hrvatska i dalje stoji očajno

Foto: Passport Index/Pixsell

PREMA novoj rang ljestvici svjetskih putovnica, njemačka više nije najmoćnija na svijetu - a hrvatska je i dalje zadnja u Europskoj uniji.
 
Moć neke putovnice odnosi se na broj država u koje možete otići bez vize ako imate dotičnu putovnicu. Europske putovnice godinama su bile najmoćnije na svijetu, a među njima je dugo dominirala njemačka, piše australski portal News.com.au.
 
No Njemačku su sad prestigli Južna Koreja i Singapur, prema Passport Indexu. Do ove izmjene na vrhu dovele su nedavne diplomatske odluke diljem svijeta. 
 
Tvrtka za globalni financijski konzalting Arton Capital, koja vrši rangiranje svjetskih putovnica, objasnila je da se uzlet Južne Koreje i Singapura dogodio zahvaljujući odluci Uzbekistana da odobri bezvizni režim za građane ovih dvaju istočnoazijskih zemalja. Osim toga, njihovom rangu doprinijele su i nedavne izmjene vizne politike u Somaliji. 
 
Hrvatska i dalje zadnja u EU-u, iza Bugarske i Rumunjske
 
''Trenutno vidimo ne jednu, nego dvije azijske zemlje s najmoćnijim putovnicama na svijetu. Ovo je dokaz sve većeg poštovanja i povjerenja koje zadobivaju azijske zemlje'', rekao je predsjednik tvrtke Armand Arton.
 
S južnokorejskom i singapurskom putovnicom sad možete posjetiti 162 zemlje svijeta bez vize. S njemačkom i japanskom možete posjetiti 161, a s danskom, švedskom, finskom, talijanskom, francuskom i španjolskom njih 160. 
 
A gdje je tu Hrvatska? I dalje je, kao što smo već pisali, najgora u Europskoj uniji. Hrvatska putovnica dijeli 15. mjesto s Čileom i Brazilom, sa 148 zemalja koje možemo posjetiti bez vize. Bugarska i Rumunjska su iznad Hrvatske, na 14. mjestu, sa 149 zemalja. 
 

Pročitajte više