Njemačka vlada nesložna oko zaustavljanja izbjeglica na vanjskim granicama EU

Foto: EPA

Savez organizacija za zaštitu ljudskih prava uputio je danas apel njemačkoj vladi da odustane od namjere uvođenja prakse provjeravanja prava na azil u centrima na vanjskim granicama Europske unije, a unutar same vlade se nazire sukob oko ovog pitanja.

"Njemačka se mora dosljedno boriti protiv uvođenja postupka ispitivanja prava na azil na vanjskim granicama Europske unije i slabljenja jamstava prava na azil kod mladih i djece", stoji u apelu njemačkoj vladi koji je uputio savez od 46 organizacija za zaštitu ljudskih prava i prava djece.

Što stoji u apelu?

U apelu se navodi kako i za djecu i maloljetnike postoji opasnost privođenja na granicama i smještaja u centre u kojima bi se odlučivalo o njihovom pravu na azil.

"To se protivi povelji Ujedinjenih naroda kojom se jamči zaštita od mučenja i prisilnog oduzimanja slobode", zaključuje se u apelu.

Nesloga u koaliciji 

U međuvremenu se i unutar same koalicijske vlade razvio sukob glede zahtjeva stranke Zeleni, koji su podržali i socijaldemokrati, da se od postupka kontrole prava na azil na vanjskim granicama izuzmu djeca i obitelji s djecom.

Treća stranka vladajuće koalicije, Liberalno-demokratska stranka (FDP), izrazila je svoje neslaganje s uvođenjem ovog pravila strahujući za ishod pregovora o zajedničkoj politici prema podnositeljima zahtjeva za azilom na razini Europske unije.

"Mi strahujemo da će ubacivanje ovog pravila ugroziti izglede za dogovor na EU razini", rekao je glavni tajnik FDP-a Bijan Djir-Sarai.

Vrh stranke Zeleni je tijekom vikenda, unatoč tomu što se veliki dijelovi stranke opiru prebacivanju procesa priznavanja prava na azil izvan granica EU, pristao na ovo rješenje pod uvjetom da se izuzmu djeca i obitelji s djecom.

Socijaldemokratska ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser, koja podržava rješenje zaustavljanja izbjeglica na vanjskim granicama EU, izrazila je bojazan da bi u slučaju neuspjeha dogovora oko ovog pitanja na sastanku ministara unutarnjih poslova EU u četvrtak, Njemačka bila prisiljena uvesti kontrole na svojim granicama.

Scholz: Trebamo učiniti sve kako bismo se dogovorili oko suradnje zemalja članica na vanjskim granicama s ostatkom EU

Njemački kancelar Olaf Scholz (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) izrazio je danas nadu da bi u četvrtak na sastanku ministara unutarnjih poslova EU moglo biti pronađeno rješenje.

"Mi bismo trebali učiniti sve kako bismo se dogovorili oko tijesne suradnje zemalja članica na vanjskim granicama s ostatkom EU", rekao je Scholz.

On je kazao kako je nedopustiva situacija u kojoj 80 posto osoba koje u Njemačkoj podnesu zahtjev za azilom prije toga nije bilo nigdje u Europskoj uniji registrirano.

Početkom godine porast broja podnositelja zahtjeva za azilom u Njemačkoj

"Stvara se dojam da Njemačka ima veliku sredozemnu obalu jer se mnogi kod nas pojave kao da prije toga nisu bili niti u jednoj EU zemlji", rekao je Scholz.

Njemačka od početka godine bilježi drastičan porast broja podnositelja zahtjeva za azilom.

Kako je priopćila pogranična policija, samo je u nedjelju na poljsko-njemačkoj granici prilikom pokušaja ilegalnog prelaska granice uhvaćeno više od 100 osoba. Radi se prije svega o muškarcima iz Afganistana, Bangladeša, Iraka i Sirije.

 

Pročitajte više