Njemačka vlada: Izraelski predsjednik uputio impresivan apel, shvatite ga ozbiljno

Foto: EPA

NJEMAČKA vlada izrazila je danas zabrinutost eskalacijom zbivanja u vezi s pravosudnom reformom u Izraelu, zbog koje su sinoć održani masovni prosvjedi, a danas je krovna sindikalna organizacija pozvala na opći štrajk.

Impresivan apel izraelskog predsjednika Isaaca Herzoga mora biti uzet i uzima se vrlo ozbiljno, rekao je danas u Berlinu glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit.

"Naravno da se ne miješamo u unutarnja pitanja, ali..."

"Kao bliski prijatelji Izraela, naravno, ne miješamo se u unutarnja pitanja zemlje, no ipak sa zabrinutošću gledamo na ono što se događa u Izraelu posljednjih dana", kazao je Hebestreit dodajući da se to posebno odnosi i na zbivanja posljednjih sati.    

Kancelar Olaf Scholz već je imao "vrlo otvorenu, temeljitu raspravu" s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom" tijekom njegovog posjeta Njemačkoj, kazao je glasnogovornik njemačke vlade. Kancelar je ponovo istaknuo, i interno i pred novinarima, "koliko je neovisno pravosuđe važno za demokraciju", kazao je Hebestreit.

Što je rekao izraelski predsjednik? 

Izraelski predsjednik Isaac Herzog pozvao je danas vladu da zaustavi svoju kontroverznu planiranu reformu pravosuđa nakon što su sinoć zemlju potresli nasilni prosvjedi.

"U ime jedinstva izraelskog naroda, u ime odgovornosti, tražim od vas da odmah zaustavite zakonodavni proces", napisao je Herzog na Twitteru u apelu krajnje desnoj koalicijskoj vladi premijera Benjamina Netanyahua.

Sindikati pozivaju na opći štrajk

Izraelska krovna sindikalna organizacija Histadrut u međuvremenu je danas pozvala na opći štrajk u jeku masovnih prosvjeda protiv reforme pravosuđa. Izraelska vlada raspravlja o zamrzavanju svoje sporne planirane pravosudne reforme nakon što su u nedjelju navečer izbili masovni prosvjedi, izvijestili su u ponedjeljak izraelski mediji.

Njemački kancelar se prilikom nedavnog posjeta Netanyahua Njemačkoj osvrnuo i na spornu reformu pravosuđa koja je pokrenula brojne prosvjede u Izraelu, ali i u Njemačkoj.

Izrazivši zabrinutost zbog predložene reforme kojoj se zamjera ugrožavanje neovisnosti pravosuđa, kazao je da se zalaže za "najširi društveni konsenzus po tom pitanju". Također je dodao da se nada da će kompromisni prijedlog reforme, koji je predložio izraelski predsjednik Isaac Herzog, a Netanyahu odbacio, "ipak naći put do realizacije".

Pročitajte više

 

Pročitajte više