Njemačka vlada zbog krize smanjuje novčanu pomoć malim poduzetnicima

Foto: EPA

NJEMAČKA vlada najavila je u ponedjeljak prestanak pomoći u sadašnjem obujmu malim poduzetnicima zbog gubitaka prouzročenih mjerama protiv širenja pandemije koronavirusa.

"Mi zasigurno ne možemo na neodređeno vrijeme dijeliti ovako opsežnu pomoć koja se temelji na prometu", rekao je u ponedjeljak ministar gospodarstva Peter Altmaier u razgovoru za javni servis Deutschlandradio. 

"Država trajno nije sposobna financirati pomoć"

Šef kancelarskog ureda i koordinator tzv. korona-kabineta Helge Braun rekao je za dnevnik Handelsblatt kako država trajno nije sposobna financirati pomoć koja se temelji na prometu ostvarenom u istom razdoblju prošle godine. 

"Promet ne može biti jedini kriterij", rekao je Braun. 

Njemačka vlada za poduzetnike koji su pogođeni mjerama za studeni i prosinac, pri čemu se uglavnom radi o ugostiteljskim i kulturnim objektima, u ime pomoći isplaćuje do 75 posto od prometa ostvarenog u istim mjesecima prošle godine. 

Njemačka isplaćuje i do 10 milijardi eura više nego što je potrebno

Jučer su objavljeni detalji studije Instituta njemačkog gospodarstva (IW) koji pokazuju da država na ovaj način, zbog nepreciznog odnosa prema fiksnim troškovima poduzetnika, isplaćuje i do 10 milijardi eura više nego što je potrebno. 

Studija zaključuje da neki manji poduzetnici tako financijski bolje prolaze nego da smiju normalno nastaviti s radom. 

Braun je rekao da će i dalje "biti pomoći za gospodarstvo", ali da se modaliteti izračuna moraju promijeniti. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više