Njemačka želi pregovore o ulasku u EU s Albanijom i Makedonijom

Foto: FAH

NJEMAČKA je danas pozvala Francusku i Nizozemsku da dopuste da Europska unija započne pregovore o članstvu s Albanijom i Makedonijom kako bi se pridonijelo stabilizaciji zapadnog Balkana, nakon što se europski diplomati nisu uspjeli o tome dogovoriti. 

Pariz i Den Haag usprotivili su se otvaranju pregovora s tim zemljama. Francuska smatra da EU treba reformirati svoje institucije prije nego primi nove članice.

No druge države članice predvođene Njemačkom zauzimaju se da šest zemalja zapadnog Balkana bude primljeno u EU kako bi se povećao utjecaj Unije u regiji s obzirom na sve nametljiviju Rusiju.

"Njemačka vlada spremna je podržati Albaniju i Bivšu Jugoslavensku Republiku Makedoniju na njihovu putu prema Europskoj uniji", rekao je njemački ministar za europske poslove Michael Roth po dolasku na sastanak s kolegama u Luxembourgu.

"Spremni smo dati zeleno svjetlo. Želio bih ohrabriti naše prijatelje u Nizozemskoj i Francuskoj da nam se pridruže", rekao je novinarima, ističući da je stabilnost od najveće važnosti za Balkan.

Veleposlanici nisu pripremili dokument o otvaranju pregovora

Veleposlanici država članica EU-a koji su pripremali sastanak sinoć nisu uspjeli pripremiti dokument o otvaranju pregovora s Albanijom i Makedonijom koji bi ministri EU-a mogli potpisati.

Nizozemski parlament odobrio je otvaranje pregovora s Makedonijom nakon što je postigla dogovor s Grčkom o promjeni imena u Republika Sjeverna Makedonija. No jedan europski diplomat rekao je da nizozemska vlada nije sklona to odobriti dok to ne učini i Francuska pa će konačnu odluku morati donijeti šefovi država ili vlada na summitu u Bruxellesu u četvrtak.

Slučaj Albanije je složeniji jer Pariz i Den Haag smatraju da nije dovoljno napredovala kada je riječ o reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Komisija smatra kako su zemlje napredovale

Europska komisija smatra da su obje zemlje puno napredovale u tim područjima.

Mnoge europske zemlje, uključujući Austriju koja će predsjedati EU-om od srpnja, žele poslati signal Albaniji, Makedoniji i drugim zapadnobalkanskim zemljama da im je put prema članstvu u Uniji još otvoren, posebno Makedoniji koja bi u srpnju trebala ući u NATO.

"Postignut je velik napredak. To samo potvrđuje naše stajalište da bi zapadni Balkan trebao imati jasnu perspektivu članstva", rekao je austrijski ministar za europske poslove Gernot Bluemel.

Pročitajte više