Njemačke biometrijske putovnice 12 puta skuplje od starih?

NOVE njemačke putovnice s tzv. biometrijskim podacima poput otiska prstiju mogle bi umjesto sadašnjih 25 stajati i do 300 eura, javljaju njemački mediji pozivajući se na procjene političara.

Razlog za drastično poskupljenje je, prema riječima zastupnice Liberalne stranke (FDP) u Bundestagu Gisele Pilz, složen postupak tijekom kojeg će se na memorijsku karticu koju će ubuduće sadržavati putovnice Europske unije unositi podaci poput trodimenzionalne slike lica, šarenice te otisci prstiju što je daleko složeniji postupak od današnjeg. Pilz se u svojim proračunima oslanja na iskustva nekih drugih zemalja EU-a poput Italije u kojoj nova putovnica već sada stoji 300 eura.

Ministarstvo unutarnjih poslova na čelu s ministrom Ottom Schilyjem koji je i najveći zagovornik uvođenja "sigurnih" putovnica u sklopu borbe protiv terorizma, demantiralo je prijašnje navode nekih političara stranke Zelenih koji su također izrazili bojazan da će nova putovnica biti drastično skuplja od sadašnje.

Kako je priopćeno, priprema novih putovnica, čije bi izdavanje trebalo započeti sljedeće godine je još uvijek u fazi u kojoj još nije moguće govoriti o konačnoj cijeni.

Mediji spekuliraju o mogućim posljedicama novog vala troškova koji će zadesiti građane i prema kojima će izdavanje putovnica za mnogočlane obitelji postati velika financijska prepreka u organizaciji godišnjih odmora.

Procjenjuje se da bi od toga mogle profitirati zemlje turističke odrednice, poput Hrvatske, koje od njemačkih građana za ulazak ne zahtjevaju putovnicu nego samo osobnu kartu.

Pročitajte više