Njemačke vlasti izručile Idajeta Beqiria Albaniji

Njemačka je izručila Tirani jednog od vođa takozvane Albanske nacionalne armije (ANA) Idajeta Beqirija, kojemu će u Albaniji biti suđeno zbog "izazivanja nacionalne mržnje i etničkog nasilja" u Makedoniji i Srbiji.

Beqiri (53), koji je i čelnik Stranke Nacionalnog Jedinstva Albanaca optužen je da je povezan s albanskim terorističkim skupinama, odgovornima za više oružanih napada u Srbiji i Makedoniji.

"Idajet Beqiri, Albanac iz Albanije, pojavit će se 23. lipnja pred sudom u Tirani, gdje će mu se suditi zbog izazivanja etničkog nasilja i krivotvorenja dokumenata", kazao je glasnogovornik Ministarstva policije Florian Seriani.

Beqirija je njemačka policija uhitila u prosincu prošle godine, kada je pokušao pješice prijeći granicu sa Švicarskom. On je u utorak kasno uveče prebačen zrakoplovom u Tiranu i odveden u zatvor.

Ako se utvrdi da je kriv, Beqiri bi mogao biti osuđen na najviše 10

godina zatvora.

Albanska Nacionalna Armija, koju je UNMIK proglasio terorističkom organizacijom, djeluje na Kosovu, u Makedoniji i južnoj Srbiji a njezin cilj je stvaranje "velike Albanije".

(Hina)xbb ybs

Pročitajte više