Njemački katolički biskupi pozvali vjernike da se suprotstave ekstremnoj desnici

Njemački katolički biskupi pozvali su vjernike da se suprotstave ekstremno desnom nacionalizmu nazivajući takvu politiku protivnom temeljnim kršćanskim vrijednostima. “Populistički nacionalizam nespojiv je s kršćanskom slikom Boga i čovjeka”, stoji u zajedničkoj deklaraciji koju je u četvrtak u Augsburgu predstavio limburški biskup Georg Bätzing kao čelnik Njemačke biskupske konferencije (DBK).

Izjava dolazi s porastom zabrinutosti u Njemačkoj zbog toga što su krajnje desne političke snage, pogotovo stranka Alternativa za Njemačku (AfD), u zamahu. Potpora AfD-u znatno je porasla u anketama tijekom prošle godine. "Desničarske ekstremističke stranke i one koje su na rubovima ove ideologije ne mogu biti mjesto političkog djelovanja za kršćane i njihova izbora", rekao je.

Biskupi su također objavili da je sudjelovanje u krajnje desnoj politici - a posebno bilo koji oblik rasizma ili antisemitizma - nespojivo s pripadanjem Katoličkoj crkvi. "Apeliramo na naše sugrađane, uključujući i one koji ne dijele našu vjeru, da odbace politiku krajnje desnice. Tkogod želi živjeti u slobodnom i demokratskom društvu ne može prihvatiti ovakve ideje", istaknuo je Bätzing.

Naglasio je da je neophodno da Katolička Crkva zauzme jasan stav s obzirom na to da ankete pokazuju da AfD vodi u trima istočnim njemačkim pokrajinama uoči saveznih parlamentarnih izbora ove jeseni. Biskupi su rekli da AfD "oscilira između istinskog desnog ekstremizma" i nešto manje radikalnog "desničarskog populizma". 

Pročitajte više