Njemački demokršćani traže nove pregovore o Bugarskoj i Rumunjskoj

Njemačka demokršćanska Unija CDU/CSU zatražila je od vlade Gerharda Schroedera nove pregovore glede ulaska Bugarske i Rumunjske u Europsku uniju. L

Glavni tajnik Kršćansko demokratske unije (CDU) Volker Kauder objasnio je u ponedjeljak kako Unija drži da prijelazno razdoblje u kojem je tržište rada u Njemačkoj zatvoreno za radnu snagu iz novih članica Europske unije u slučaju Bugarske i Rumunjske treba produžiti.

"Bugarski i rumunjski radnici ne mogu imati pristup tržištu rada na kojem je već sada pet milijuna ljudi bez posla", smatra Kauder koji je zaključio da prijelazno razdoblje zaštite domaćeg tržišta rada treba biti duže od trenutno predviđenih sedam godina.

Predsjednik Kršćansko socijalne unije (CSU) Edmund Stoiber je u razgovoru za "Welt am Sonntag" kritizirao brzinu proširenja Europske unije na istok te nakon prošlogodišnjeg proširenja traži razdoblje "konsolidacije i stabilizacije". " Oni koji sada, godinu dana nakon povijesnog proširenja na istok, odmah Bugarsku i Rumunjsku te kasnije Srbiju pa čak i Tursku žele primiti u Europsku uniju bez prethodnog preispitivanja spremnosti primitka novih članica, djeluje neopdgovorno", smatra Stoiber.

Njemački kancelar Gerhad Schroeder (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) je dan prije toga u razgovoru za "Sueddeutsche Zeitung" oštro napao protivnike proširenja. "Opasno je, neodgovorno i povijesno slijepo, širiti tupe predrasude protiv proširenja Europske unije samo zbog kratkoročnog sakupljanja političkih bodova kod birača", zaključio je njemački kancelar.

Kritike na račun skepticizma glede europskog proširenja dolaze i iz samog CDU-a. Predsjednik vanjskopolitičkog odbora Bundestaga Volker Ruehe (CDU) smatra da su pregovori s Bugarskom i Rumunjskom okončani te da je želja zemlja istočne Europe za članstvom u Europskoj uniji povijesno opravdana. "Zemlje koje žele u Uniju su bile dio europske tragedije i one isto tako sada žele biti dio europskog uspjeha i mi ne možemo reći: europski čamac je pun, za vas više nema mjesta".

(Hina) xnkre ybr

Pročitajte više