Njemački list o "potresima u Hrvatskoj": "Agrokor je fijasko, hoće li vlada preživjeti znat će se idući mjesec"

Foto: Hina/FAZ

NJEMAČKI konzervativni dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung objavio je u današnjem tiskanom izdanju dva teksta koja se bave Agrokorom. Duži je članak na 21. stranici pod naslovom “Hrvatska pati zbog fijaska svojeg najvećeg koncerna” posvećen situaciji u Agrokoru, a kraći je komentar na 22. stranici pod naslovom “Hrvatska se trese”, koji potpisuje Christian Geinitz.

U članku se ističe da je "Agrokor toliko zadužen da su ugroženi i vlada i banke" te da slijedi “oluja koja bi mogla očistiti” ekonomsku situaciju u Hrvatskoj. Napominje se da bi propast Agrokora mogla sa sobom u bezdan povući i brojne dobavljače te konstatiraju da Kraš ne bi uspio preživjeti otpis Agrokorova duga veći od 50 posto. Propast Agrokora ima "ogromne implikacije za hrvatsko gospodarstvo", piše FAZ, te podsjeća da je Ivica Todorić poslovnu karijeru započeo kao cvjećar, a sada vladu optužuje da je ilegalno preuzela vođenje Agrokora.

Već duže vremena je Agrokorovo poslovanje bilo sumnjivo

FAZ citira Guntera Deubera iz Raiffeisen Research koji kaže da su “Agrokorove poslovne prakse i moral u vezi plaćanja već duže kritički promatrani” te navodi kako se koncern često spominjao u kontekstu korupcije u Hrvatskoj. "Postavlja se pitanje kako je koncern s jednom tako nesolidnom bazom i dubioznim poslovnim ponašanjem mogao toliko narasti", ističe ovaj stručnjak. Dodaje se i da je dugogodišnja recesija u Hrvatskoj imala utjecaja na pad Agrokora te da bi se tek 2020. Hrvatska trebala vratiti na gospodarski nivo iz 2007.

Trećina svih Agrokorovih dugova odnosi se na ruske banke VTB i Sberbank, piše FAZ, te opet citira Guntera Deubera, koji upozorava da je hrvatska vlada slaba i da bi krizu Agrokora trebala iskoristiti da konsolidira financije u državi, umjesto da još više troši. "Aktualna koalicija može puknuti, što ne bi bilo nužno loše za Hrvatsku", zaključio je ovaj stručnjak.

Todorićeva klika gajila je "fantazije o svemoći"

Komentar počinje s rečenicom "Kada se divovi ruše, zemlja se trese", te se konstatira da se to upravo događa u Hrvatskoj i ističe da dugovi Agrokora iznose 15 posto hrvatskog BDP-a. "Sljedeći mjeseci pokazat će hoće li vlada, vjerovnici i dobavljači preživjeti ovaj potres", piše FAZ i dodaje da je recesija u Hrvatskoj svojim trajanjem sve iznenadila, ali da je u tom periodu Todorić svoje širenje financirao samo kreditima.

Navodi se i da je njegovo poslovanje očito bilo u nekim aspektima kriminalno te da su Todorić i njegova klika gajili "fantazije o svemoći", što su političari pak podržavali. "Ipak, moglo bi nešto dobro izaći iz ovog fijaska: razbijanje netransparentnih povezanosti, privođenje odgovornih pravdi i opreznije ponašanje kreditora. Vrijeme je za poštene biznismene u Hrvatskoj."

Pročitajte više