Njemački katolički biskupi izavali bijes izraelske javnosti

HODOČAŠĆE njemačkih katoličkih biskupa u Izrael, koje je trebalo označiti početak trajnog pomirenja Židova i njemačkih katolika, umjesto toga je izazvalo bijes izraelske javnosti.

Posjet, na čijem je čelu bio kardinal Karl Lehmann, se smatrao uspješnim sve do trenutka kada su njemačke novine objavile izjave nekih članova njegove delegacije.

Tako je msgr. Gregor Maria Hanke, biskup Eichstättea, rekao kako je ujutro bio u Yad Vashemu - muzeju posvećenu Holokausta - da bi popodne prizore istovjetne prizorima sa slika izloženim u muzeju vidio u Ramallahu, gradu palestinske Zapadne obale koji se nalazi u izraelskom okruženju.

Msgr. Walter Mixa, biskup Augsburga, izjavio je kako su uvjeti u Ramallahu nalik "onima u getu" te "izraz rasizma".

Kardinal Joachim Meisner, nadbiskup Kölna, izjavio je kako ga izraelska sigurnosna barijera - koja dijeli palestinska od izraelskih područja - podsjeća na zloglasni berlinski zid te kako "nije mislio da će neku sličnu građevinu ikada više vidjeti u svom životu".

Odmah nakon objavljivanja tih izjava je Shimon Stein, izraelski veleposlanik u Njemačkoj, rekao da iz izjava kojima se izrazi kao Holokaust i rasizam koriste za opis današnjih izraelsko-palestinskih odnosa proizlazi "da biskupi nisu ništa naučili iz povijesti".

Protiv biskupa i njihovih izjava su se oglasili i predstavnici židovskih organizacija u Njemačkoj.

Nešto kasnije je kardinal Lehmann poslao javno pismo direktoru Yad Vashema u kojem se ograđuje od izjava svojih kolega.

Biskup Hanke je, pak, pojasnio kako mu nije bila namjera dovoditi "današnje nepravde" u vezu s "masovnim ubojstvom Židova od strane nacionalsocijalista".

D.A.
Foto: AFP

Pročitajte više