Njemački liječnici štrajkaju zbog premalih plaća

Ilustracija: EPA

LIJEČNICI javnih bolnica u nekoliko njemačkih saveznih pokrajina stupili su u jednodnevni štrajk upozorenja kako bi povećali pritisak tijekom pregovora o kolektivnim ugovorima.

U osam saveznih pokrajina liječnici u bolnicama u vlasništvu gradova su obustavili rad, a na središnjem skupu u Hamburgu okupilo se oko 4000 liječnika iz cijele zemlje. U nekim saveznim pokrajinama su štrajkali i liječnici klinika u privatnom vlasništvu. U ostalim saveznim pokrajinama štrajk upozorenja bi trebao biti održan u četvrtak.

Traže dodatno povećanje plaća od 2.5 posto

Sindikat liječnika Marburški savez za oko 50.000 liječnika u javnim klinikama u Njemačkoj traži prilagođavanje plaća stopi inflacije te dodatno povećanje od 2.5 posto. Poslodavci, pri čemu se uglavnom radi o gradovima i općinama, odbacivali su tijekom dosadašnjih pregovora zahtjeve sindikata tvrdeći da se radi o povećanju od 12 posto, što je po njima previše.

Tijekom današnjeg štrajka u bolnicama su funkcionirali samo odjeli hitne pomoći, a sve operacije koje nisu hitne su pomaknute na kasnije datume. Prema listi privatne agencije za zapošljavanje Stepstone, prosječna liječnička plaća u 2021. u Njemačkoj je iznosila oko 7700 eura bruto mjesečno.

Pročitajte više