Njemački list: Cijela Europa skoro je ostala bez struje

Ilustracija: Marin Tironi/PIXSELL

NA temelju izvještaja Saveza europskih ponuđača električne energije Entso-E Frankfurter Allgemeine Zeitung opisuje kako je došlo do lančanog iskopčavanja dalekovoda od Hrvatske preko Srbije do Rumunjske, a posljedice čega su se osjetile i u Francuskoj i u Italiji, prenosi Deutsche Welle.

Zbog prevelike ponude električne struje na jugoistoku Europe došlo je do automatskog isključenja dijela dalekovodnog čvorišta Ernestinovo, što je dio njegovog sigurnosnog sustava, tvrdi FAZ. A onda se taj višak struje preusmjerio u druge dalekovode zbog čega je u roku od nekoliko desetaka sekundi došlo do iskapčanja 14 dalekovodnih veza u više zemalja. Europska električna mreža bila je podijeljena u dva dijela. 

"Crta razdvajanja išla je jugoistočno od Austrije i Mađarske kroz Hrvatsku, Srbiju i Rumunjsku do Ukrajine – ta zemlja nije uključena u europsku mrežu. Višak struje iz jugoistočne Europe nije više mogao biti izvožen. Mreža je izgubila takt", piše FAZ navodeći da je frekvencija na jugoistoku bila za 600 milihertza viša od 50 Hz, a na zapadu za 300 milihertza niža od 50 Hz.

"Posljedica je bila isključivanje velikih potrošača, primjerice u Francuskoj, jer strojevi su osjetljivi na oscilacije." Za normalizaciju stanja trebalo je oko sat vremena. "Austrijski opskrbljivači energijom aktivirali su brzo velike kapacitete hidroelektrana i tako pomogli nadoknaditi neočekivani manjak struje od 5900 megawata. Europski zaštitni mehanizmi su potpuno funkcionirali kod uklanjanja smetnje u električnoj mreži na razini Europe'', izjavio je Gerhard Christiner, šef tehnike u Austrian Power Grid AG-u.

Ovaj slučaj potaknuo je i u Austriji i u Njemačkoj raspravu o sigurnosti opskrbe i ukazao na potrebu brze izgradnje dodatnih dalekovoda i osiguravanja pričuva za slučaj manjka električne struje, piše FAZ.

Hrvatski operator prijenosnog sustava: Demantiramo ove informacije

Hrvatski operator prijenosnog sustava reagirao je na ovu objavu. Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti:

"HOPS demantira informacije objavljene u pojedinim medijima da se u transformatorskoj stanici Ernestinovo pokraj Osijeka prije tri tjedna dogodio kvar koji je mogao cijelu Europu baciti  u mrak. 

Uslijed neplaniranih visokih tokova električne energije s jugoistoka prema zapadu Europe 8. siječnja 2021. godine u 14:04 sati došlo je do isključenja visokonaponskog prekidača u TS Ernestinovo ispravnim djelovanjem zaštite od preopterećenja. Pri tom se lančanom reakcijom dogodio niz isključenja dalekovoda na području Srbije, Rumunjske i Hrvatske, koji je u konačnici doveo do podjele europskog elektroenergetskog sustava na dva dijela. 

Operativno osoblje HOPS-a ponovno je povezalo dva razdvojena europska sinkrona područja uklapanjem isključenog prekidača u TS Ernestinovo sat vremena nakon trenutka razdvajanja.  

Europski elektroenergetski sustav pripremljen je za ovakve i slične poremećaje, te je sposoban brzim djelovanjem regulacijskih i zaštitnih sustava ograničiti djelovanje poremećaja i tako spriječiti prekide u opskrbi električnom energijom. Napominjemo da europskom elektroenergetskom sustavu niti u jednom trenutku nije prijetio potpuni ili ograničeni raspad koji bi prekinuo opskrbu električnom energijom u Europi. 

Uzroci, kronologija i posljedice poremećaja istražuju se na europskoj razini, te se konačno izvješće očekuje u predviđenom roku od 6 mjeseci. HOPS aktivno sudjeluje u analizi događaja s kolegama iz drugih europskih operatora prijenosnog sustava, te je član posebne stručne grupe koja je pripremila priopćenje za javnost objavljeno na internetskim stranicama udruženja europskih operatora prijenosnih sustava ENTSO-E.  

Trenutno objavljeno priopćenje rezultat je zajedničke analize operatora prijenosnih sustava, uz napomenu kako su „svi izračuni i detalji o redoslijedu događaja još uvijek predmet konačne istrage i podložni su mogućim promjenama".

Pročitajte više