Njemački list o izborima u Hrvatskoj: Kuga ili kolera

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

KONZERVATIVNI dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) ishod izbora u Hrvatskoj i pobjedu HDZ-a opisuje kao "Pobjedu u centru" koja ide na račun premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića i njegovog "političkog talenta i ustrajnosti". No FAZ, iz pera dobrog poznavatelja prilika u jugoistočnoj Europi Michaela Martensa, ukazuje na to da će HDZ unatoč pobjedi imati velikih problema sa sastavljanjem vlade, prenosi DW.

Teški zadatak za Plenkovića

Autor ulazi u analizu političara Andreja Plenkovića koji je, otkako je došao na čelo stranke, "nekad nacionalistički HDZ odveo na građansko-konzervativni put" i koji se želi "ograditi od desnice". "Koketiranje s desnicom je po njemu voda na mlin ljevice i slabljenje političkog centra", kaže se u tekstu.

U usporedbi s demokršćanskom opcijom u Njemačkoj, Martens Plenkovića više vidi kao Hendrika Wüsta, premijera njemačke pokrajine Sjevernog Porajnja i Vestfalije, koji unutar Unije CDU/CSU slovi kao umjereni i trezveni vođa, a ne kao Markusa Södera, premijera Bavarske i predsjednika CSU-a, koji je poznat po svojim kontroverznim i populističkim tonovima.

"Njemu [Plenkoviću] populizam nije stran, no on nikada ne kaže nešto potpuno suprotno od onoga što je rekao jučer", piše FAZ i ukazuje istodobno na ugled koji Plenković i u Europskoj uniji uživa kao pouzdan partner.

Predsjedniku HDZ-a, kako se nadalje navodi, ne bi bila nemoguća ni koalicija s "hrvatskim zelenima", strankom Možemo, ali takvu konstelaciju Možemo, koji ustraje na striktnom odbacivanju suradnje s HDZ-om, isključuje.

U posebnom članku, u kojem se usredotočuje na samu analizu izbora, Martens hvali veliku izlaznost na izborima kao uspjeh za hrvatsku demokraciju. Zasluge za to idu dobrim dijelom i predsjedniku Zoranu Milanoviću, koji je svojim verbalnim napadima "na sebe privukao veliku pozornost i u vremenima sve jače tiktokizacije utjecao na mobilizaciju birača".

No velika izlaznost nije donijela i čiste odnose nakon izbora. "Veliko pitanje za naredno razdoblje jest je li uopće moguće formiranje koalicije koja će imati većinu ili barem nastanak jednog funkcionirajućeg modela za jednu manjinsku vladu."

Između kuge i kolere

Dopisnik lijevo-liberalnog dnevnika TAZ iz Hrvatske Erich Rathfelder svoju analizu izbora u Hrvatskoj je naslovio "Kuga ili kolera", ukazujući tako na dvije opcije koje se u Hrvatskoj bore za vlast.

TAZ pritom ni Plenkovića ni Milanovića ne opisuje kao demokratske perjanice. Milanović je tako svojim simpatijama za Orbana i Putina, kao i politikom prema Bosni i Hercegovini, istupio "jasno u smjeru desnice". Plenkoviću usprkos prozapadnoj politici predbacuje sve jače elemente autokratskog načina vladanja. 

Minhenski dnevnik Süddeutsche Zeitung (SZ) također izbore u Hrvatskoj svodi na konkurentski odnos dvojice političara i svoj članak naslovljava "Borba alfa mužjaka se nastavlja".

U članku se ukazuje na Milanovića kao na "hrvatskog Trumpa" i na Plenkovića koji je tijekom svog mandata morao, uglavnom zbog korupcije, otpustiti 30 ministara. I SZ zaključuje da bi sastavljanje vlade moglo trajati "tjednima ili čak mjesecima", a nisu isključeni ni novi izbori.

Plenkovićeva nelagoda

Dnevnik Die Welt analizira izbornu noć i "nelagodu" koju je premijer i predsjednik HDZ-a širio u svojem prvom govoru iako je njegova stranka, "unatoč brojnim korupcijskim skandalima", izišla kao pobjednik.

"Njegov ukočeni smiješak otkriva odglumljenu samouvjerenost kojom se Plenković inscenirao kao izborni pobjednik", piše konzervativni Die Welt. I navodi kako se već u izbornoj noći nazirala opcija koaliranja s Domovinskim pokretom.

No dnevnik dvoji oko toga bi li u slučaju koalicije s DP-om Plenković uopće mogao ostati na premijerskoj poziciji.

"Cijena koju bi DP mogao tražiti za ulazak u vladu je i promjena premijera. Tu je već i mogući nasljednik ili barem to tako vidi dio tiska: HDZ-ov ministar obrane Ivan Anušić iz Slavonije, koji bi kao pripadnik desnog krila stranke bio prihvatljiv i DP-u. Plenković bi umjesto toga mogao biti ‚unaprijeđen‘ na neku visoku EU funkciju u Bruxellesu", zaključuje Die Welt.

Švicarski dnevnik Neue Zürcher Zeitung (NZZ) u naslovu članka koji se bavi izborima u Hrvatskoj zaključuje kako je napad na konzervativni tabor propao. "Dominantni položaj konzervativnih snaga u Hrvatskoj ostaje za sada nedodirljiv", piše NZZ. I ovaj dnevnik ukazuje na vrlo tešku polaznu poziciju onih koji se žele domoći vlasti u Hrvatskoj i ne isključuje ponavljanje izbora.

I bečki Der Standard ukazuje na izbore u Hrvatskoj kao na "borbu dva titana" i velike probleme pri sastavljanju većine u parlamentu. U članku se koalicija HDZ-a s Domovinskim pokretom, koji je "rasistički antisrpski", naziva nepovoljnom za Plenkovića zbog jačanja desnog krila unutar stranke.

Pročitajte više