Njemački list: Prve europske države koje su kupile Rafalee su Grčka i Hrvatska

Foto: EPA

NJEMAČKI list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) objavio je članak u kojem analizira činjenicu da sve više zemalja kupuje francuske borbene avione Rafalee, uključujući i Hrvatsku.

"Emmanuel Macron je svoje dvodnevno putovanje u zaljevsku regiju iskoristio za produbljivanje vojne suradnje s Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE). Francuski predsjednik se u petak ujutro sastao sa šeikom Muhammadom Bin Zayedom Al Nahyanom, prijestolonasljednikom Abu Dhabija i ujedno zamjenikom zapovjednika oružanih snaga pustinjske države. Zajedno su potpisali ugovor o isporuci 80 francuskih borbenih zrakoplova Rafale", navodi FAZ.

Sporazum Francuske i Ujedinjenih Arapskih Emirata vrijedan 25 milijardi eura

Njemački list dodaje da su Macron i šeik Al Nahyan dogovorili isporuku oružja za zrakoplov Rafale i dvanaest višenamjenskih i transportnih helikoptera Airbus Caracal. 

"Emirati su također pristali na povećanje ulaganja u francusku industriju te je, između ostalog, produžena licenca za podružnicu francuskog Louvrea u Emiratima. Ukupni volumen sporazuma procjenjuje se na oko 25 milijardi eura", navodi njemački list.

FAZ konstatira da je francuska industrija naoružanja osigurala tako jedno od najvećih narudžbi u svojoj povijesti, a u sektoru borbenih zrakoplova čak i najveću. 

"Ovaj je ugovor izvrsna vijest za Francusku i njezinu zrakoplovnu industriju, za cijeli ekosustav od 400 tvrtki, velikih i malih, koje doprinose Rafaleu", rekao je Eric Trappier, izvršni direktor tvrtke Dassault Aviation koja proizvodi Rafalee. Zahvalio je vlastima Emirata na ukazanom povjerenju i nazvao borbeni zrakoplov "francuskom pričom o uspjehu", navodi FAZ.

Grčka i Hrvatska su prve europske države koje su kupile francuske Rafalee

Cijena dionice Dassault Aviation, kojom se trguje na pariškoj burzi, naglo je porasla.

FAZ konstatira da "Rafale sve više postaje izvozni hit". 

Uključujući Francusku, UAE je sada sedma zemlja koja koristi ovaj avion. U međuvremenu ih koriste ili su ih naručili Egipat, Katar i Indija, a u Europi to su Grčka i Hrvatska. Napreduju i pregovori s Finskom i Indonezijom.

"Rafalei se proizvodi na jedanaest lokacija u Francuskoj, a Dassault Aviation procjenjuje da ima oko 7000 zaposlenih, izravno i neizravno. Ukupno je tvrtka prošle godine zapošljavala oko 12.400 ljudi i ostvarila prihod od 5.5 milijardi eura", piše FAZ.

"S narudžbom od 80 borbenih zrakoplova otvorit će se novo poglavlje u priči o Rafaleu, uvjereni su u Dassault Aviationu, jer su do sada francuske oružane snage naručile 180 zrakoplova, a iz klijenti inozemstva 150 zrakoplova", navodi se.

"Uspješna priča koja će se koristiti u predsjedničkoj kampanji na proljeće"

FAZ konstatira da je "za Macrona i francusku industriju oružja velika narudžba iz Emirata uspješna priča nakon ljetnog fijaska s otkazivanjem isporuke podmornice Australiji" te da se Macron sada može hvaliti u kampanji za predsjedničke izbore sljedećeg proljeća. 

"Nije slučajno da francuskog predsjednika na putu u Zaljevsku regiju prate ne samo ministrica gospodarstva Bruno Le Maire i ministrica obrane Florence Parly, već i brojni predstavnici industrije. Francuske tvrtke, koje su aktivne u obrambenom sektoru uz Airbus i Dassault Aviation, uključuju Safran, Thales i Naval Group", piše njemački list.

Vojne veze između Francuske i UAE-a sežu u sedamdesete godine prošlog stoljeća. FAZ podsjeća da "Francuska i Ujedinjeni Arapski Emirati slijede zajedničke interese na Bliskom istoku, među ostalim u pogledu Turske. U sporu oko proizvodnje prirodnog plina u istočnom Sredozemlju obje su zemlje stali na stranu Grčke".


 

Pročitajte više