Njemački ministar obrane o slanju aviona Ukrajini: To ne dolazi u obzir

Ilustracija: EPA

NOVOIMENOVANI njemački ministar obrane Boris Pistorius je u intervjuu za njemački list Süddeutsche Zeitung isključio mogućnost da njegova zemlja pošalje borbene zrakoplove u Ukrajinu. "To ne dolazi u obzir", odgovorio je Pistorius na pitanje hoće li Njemačka poslati borbene zrakoplove u Kijev.

Ovo pitanje je aktualizirano poslije brojnih javnih apela ukrajinske vlade za zapadnim borbenim zrakoplovima nakon što je Njemačka ranije ovog tjedna odobrila isporuku borbenih tenkova Leopard 2. "Borbeni zrakoplovi su mnogo složeniji sustavi od glavnih borbenih tenkova i imaju potpuno drugačiji domet i vatrenu moć", istaknuo je Pistorius u intervjuu.

"Tih 100 milijardi neće biti dovoljno"

Pistorius, koji je preuzeo dužnost prošlog tjedna nakon ostavke svog prethodnika, također je rekao novinama da njemački posebni obrambeni fond od 100 milijardi eura, koji je uspostavljen prošle godine, više nije dovoljan za pokrivanje potreba njemačke obrane, piše CNN

"Tih 100 milijardi neće biti dovoljno", rekao je Pistorius, dodajući kako vjeruje da će Njemačka također morati povećati svoj redovni godišnji proračun za obranu, koji je trenutno postavljen na oko 50 milijardi eura.

Osim toga, ministar je poručio kako je odluka Njemačke da suspendira obvezni vojni rok 2011. godine "bila pogreška", naglasivši da je otvoren za raspravu o novom modelu za jačanje odnosa između građana i države.
 

Pročitajte više

 

Pročitajte više