Njemački ministar upozorava na prijetnju desnog terorizma

NJEMAČKI ministar unutarnjih poslova Otto Schily upozorio je u ponedjeljak na moguću eksploziju desno radikalnog terorizma u Njemačkoj.

Schily je u jutarnjem programu državne TV postaje ZDF izjavio da najnovija uhićenja i otkriveni planovi o pripremanim terorističkim napadima u Njemačkoj na "dramatičan način" potvrđuju njegove prognoze.

Ozbiljno upozorenje saveznog ministra policije uslijedilo je nakon niza akcija tijekom proteklog tjedna, u kojima su diljem Njemačke uhićeni pripadnici različitih neonacističkih skupina što je, prema službenim podacima, dovelo do novih spoznaja o jačanju desnog terorizma.

Policija je priopćila da su u Muenchenu neonacisti osim napada na gradilište novog Židovskog kulturnog centra i sinagoge planirali i bombaške napade na ostale ustanove povezane sa životom stranaca u Njemačkoj. Prema informacijama bavarske policije u stanu jednog od uhićenih pronađen je popis mogućih ciljeva na kojoj se, između ostalih, nalazila i jedna grčka škola i talijanski klub.

Prošlog vikenda je grupa skinheadsa u Muenchenu napala jednog tamnoputog Amerikanca te policijsku ophodnju koja je došla na mjesto događaja. Bavarski ministar policije Guenther Beckstein je ocijenio da i ovaj slučaj pokazuje široki spektar desnoradikalne opasnosti: od pijanih huligana do dobro organiziranih grupacija.

Upozorenjima da prijeti mogućnost ekplozije desnog terorizma u Njemačkoj u ponedjeljak se pridužio i predsjednik države Johannes Rau, koji je za dnevnik "Bild", pozvao javnost na pojačanu borbu protiv desnog radikalizma i iskazivanje građanske hrabrosti.

Pročitajte više