NJEMAČKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA KAŽE DA SAD TREBA OBNOVITI MORALNO VODSTVO U SVIJETU

Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer rekao je u utorak u Washingtonu kako Sjedinjene Države moraju obnoviti svoje moralno predvodništvo u svijetu kažnjavanjem vojnika koji su zlostavljali iračke zatvorenike.

Nakon razgovora s američkim državnim tajnikom Colinom Powellom, Fischer je kazao novinarima kako je Njemačka bila šokirana i zgranuta zlostavljanjem iračkih zatvorenika od strane američkih vojnika te kako drži da odgovorni za to moraju biti privedeni pravdi.

Fischer je naglasio kako očekuje da će "ova situacija voditi obnovi moralnog predvodništva Sjedinjenih Država jer je ono ključno za sve nas".

Powell, koji je ranije priznao da je skandal oko zlostavljanja naštetio ugledu SAD-a, uvjerio je svog njemačkog kolegu kako će biti provedena istraga o zlostavljanju i odgovorni kažnjeni.

On je kazao kako će to uključivati kažnjavanje onih koji su izravno sudjelovali u zlostavljanju kao i ispravljanje eventualnih problema u sustavu koji su omogućili zlostavljanje.

"Predstavljali smo se kao zemlja utemeljena na vrijednostima, i mi to jesmo. Nadam se da ćemo moći uvjeriti sve naše prijatelje da ovo ne odražava Ameriku koju oni poznaju", rekao je Powell.

(Hina) xsl ysd

Pročitajte više