Njemački neonacisti treniraju u vojnom kampu u Rusiji. Nitko im to ne može zabraniti

Screenshot: DW

DESNIČARSKI ekstremisti iz Njemačke sudjelovali su u paravojnoj obuci u kampu blizu ruskog Sankt Peterburga, piše njemački časopis Focus, a prenosi DW

Članovi mladeži ekstremne desničarske stranke NPD i male stranke Der Dritte Weg završili su obuku, navodi se u izvješću koje se poziva na njemačke obavještajne izvore. 

Sudionici su prošli obuku za korištenje oružja i eksploziva.

Među sudionicima nisu samo Nijemci - ima Šveđana i Finaca, a sudionici se nakon obuke pridružuju ruskim trupama koje djeluju na istoku Ukrajine. 

Vodi ih teroristička organizacija

Kamp vodi ekstremistički Ruski carski pokret (RIM). Njemačka obavještajna služba vjeruje da RIM ima dva kampa u blizini Sankt Peterburga, a sama organizacija, kako joj i ime sugerira, traži obnovu ruskog carstva. 

SAD je nedavno dodao RIM na popis globalnih terorističkih skupina navodeći kako su trenirali europske neonaciste i bijele supremaciste.

Službena Moskva je odgovorila kako dodavanje skupine na crnu listu ne pomaže u borbi protiv terorizma te da sad nije obznanilo nikakve detalje koji su doveli do te odluke. 

Moskva smatra njihov pokret ekstremističkim - ali u Rusiji nije zabranjen. 

Njemačka obavještajna služba svjesna je kako njemački ekstremisti pohađaju kampove, ali im iz pravnih razloga ne mogu zabraniti putovanje. 

Pročitajte više