Njemački povjerenik EK: Naš sustav azila je magnet za tražitelje azila

Foto:  Günther Oettinger/FAH

AKTUALNE poticaje za tražitelje azila bi trebalo ukloniti u trenutku kada stotine tisuća izbjeglica pristižu u Njemačku, rekao je njemački povjerenik u Europskoj komisiji Günther Oettinger koji vjeruje da je to jedini način da se zaustavi njihov priljev.

"Njemački zakon o azilu radi kao magnet za izbjeglice," izjavio je povjerenik za digitalnu ekonomiju i društvo listu Handelsblatt. "Za izmjenu zakona bi trebao ustavni amandman," dodao je.

"Dok god na to ne odgovorimo, postoji uistinu samo jedna alternativa: milijarde u pomoći za izbjegličke kampove u Turskoj i drugim zemljama." EU u financiranju može pomoći na "ograničen način" jer proračunska pravila ne dozvoljavaju više.

Povjerenik je pozvao i na snažniju zaštitu europskih granica. "Nama treba 5,000 čuvara granice, ne 500".

Istup člana Kršćansko-demokratske unije Angele Merkel  stiže nakon što je kancelarka branila politiku "otvorenih vrata" u prkosnom govoru parlamentarcima.

"Jednostavna ograničenja neće riješiti problem," rekla je, odbijajući pozive da se postavi gornja granica za brojku tražitelja azila koje je Njemačka spremna prihvatiti.

Merkel je pozvala međunarodnu zajednicu da pronađe rješenje za građanski rat u Siriji. "Kad bi se Sirija vratila miru, mnogi od onih koji borave ovdje prema ženevskim konvencijama o izbjeglicama bi se vratili kući," prenosi Telegraph.

Pročitajte više